A szőregi csata 160. évfordulója alkalmából 10. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozót Szeged-Szőregen. Mint minden esztendőben, idén is augusztus első hétvégéjén emlékeznek az összecsapásra.

A pénteken kezdődő háromnapos rendezvényre öt országból 200 résztvevő érkezik, köztük negyvenöt lovas, a többiek gyalogosok és tüzérek – mondta Vass László, a szervező Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület vezetője.

Péntek délután az érkező egységek egy-két képviselője közönségtoborzót, fegyver- és egyenruha-bemutatót tart Szeged belvárosában. A többiek addig kialakítják korabeli, XIX. századi katonai táborhelyüket, az újszentiváni egykori lokátoros laktanyában, amely ma lovas szabadidőpark.

Szombat délelőtt a csapatok bevonulnak Szegedre. Először busszal az Aradi vértanúk terére érkeznek, ahol megemlékezéssel kezdődik a program, majd a hagyományoktól eltérően nem a belvárosban, hanem az újszegedi Ligetben tartják meg a díszszemlét, ahonnan a kitüntetések és kinevezések átvétele után visszavonulnak az újszentiváni táborhelyre. Délután a Trianon emlékműnél megemlékezés keretében kopjafát és székelykaput avatnak. Újszentivánon a lovasparkban fegyvernemenként bemutatkoznak a csapatok, este pedig Hagyományőrző Est zárja a napot.

Vasárnap reggel új helyszínen kezdődik meg a szőregi csata előkészítése. A korábban a bányagödörben tartott küzdelem átépítés miatt most a sportpálya melletti réten zajlik majd.

A korábbi évekhez hasonlóan itt is kialakítják az ütközet központjaként a falut, és a terepre pirotechnikai eszközöket telepítenek. Tizenkét ágyú biztosítja az ütközet hangját, füstjét, és illatát, megfelelő becsapódásimitációval, majd végül felgyújtják a falut is. Az egyórás csata alatt a nézők nemcsak az 1849. augusztus 5-én Szőregen történtekkel, de a XIX. század harcművészetével is megismerkedhetnek szakértő kommentár mellett.

puk.hu, 2009. július 30.