171 éve hatalmas lovassági ütközet zajlott Szőreg és Újszentiván körzetében, ami sajnos a magyar seregek vereségével ért véget. A történelmi eseményre szerda este emlékeztek a szőregi Hősök terén.

Ez a csata az egyik fontos történelmi örökségünk, és a közösségünk mindig meg fog emlékezni róla – mondta Avramov András a városrész önkormányzati képviselője a szőregi csatának emléket állító táblánál. Emlékeztetett arra, hogy nem pont ezen a helyen zajlott az ütközet, a magyar csapatok ugyanis fő erejüket a Kamaratöltésnél összpontosították. Vass László, a helyi hagyományőrzők vezetője rövid előadásban vázolta annak az augusztus 5-i napnak az eseményeit, amely a magyar szabadságharc egyik utolsó próbálkozása volt, hogy megállítsa az osztrák-orosz erők előrenyomulását.

Henrik Dembinszky tábornok mintegy 40 ezer fős magyar sereg élén úgy határozott, hogy feladja Szegedet, az ellenséget pedig a Tisza vonalához közel, Szőreg határában állítja meg. 50 ágyút ástak be a Kamaratöltés oldalába, és hatalmas tűzerővel akadályozták meg, hogy Haynau frontális támadást indítson. Az osztrák tábornok ezért lovasságával igyekezett bekeríteni a magyar erőket, ehhez azonban át kellett jutnia a Tisza túloldalára. Ez csak késő délután sikerült nekik Törökkanizsa és Makó környékén, így már megindíthatta a frontális támadást.

Hatalmas lovassági ütközet kerekedett Szőregen és környékén, ám végül a magyar erőknek vissza kellett vonulniuk. A csatában maga Dembinszky is megsebesült, de végül csapatait sikerült kivonnia az addigra már teljesen lerombolt faluból, és Kübekházán keresztül Óbéba irányába távozott a csatatérről. Az ellenség sötétedés után már nem tudta üldözni a magyar sereget, ezért az erőltetett menetben visszavonuló honvédek augusztus 9-én már Temesvárnál jártak.

A hadtörténészek szerint a szőregi csatavesztés nem a veszteségek miatt volt lesújtó, hanem amiatt, ahogy a magyar sereg egysége felbomlott az osztrák-orosz erők támadása során. Csak néhány, hősiesen védekező alakulatnak köszönhető, hogy a magyar csapatok nagyobb veszteség nélkül megúszták az ütközetet, amiben mintegy 500-an haltak meg, és 400 kerültek hadifogságban.

Hogy a megemlékezésen résztvevők jobban el tudják képzelni, milyen lehetett egy csata 1849-ben, elsütöttek egy korabeli ágyút, ami hatalmasat szólt. Ezt követően Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna részönkormányzati és Avramov András önkormányzati képviselő koszorút helyeztek el a csatának emléket állító táblánál.

Sz. Gy., szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

szoreg.hu képtár