Három napig ünnepelik a szőregiek méltán híres virágukat, a rózsát. Péntektől vasárnap délutánig koncertek, táncos produkciók, sportprogramok és kiállítások várják ilyenkor az érdeklődőket, akik a rózsaföldekre is kibuszozhatnak. Az ünnep fénypontja a szombati felvonulás volt.

Idén már huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Rózsaünnepet Szőregen, ahol három napon át minden a virágok királynőjéről szól. Már pénteken elindult az ünnepi forgatag, egy helytörténeti kerékpáros túrával indult a program, ami rajzkiállítás-megnyitóval, az óvodások és iskolások előadásával, a Csipkerózsikák, Rózsahercegnők és Rózsahercegek bemutatkozásával, Grubby Lemon és Bebe koncerttel, az Útközbanddel, valamint a Somogyi-könyvtár divatos rózsákról szóló tárlatával folytatódott.

Szombaton az érdeklődők Bulgária, vagyis a rózsaolaj hazájának bemutatkozását láthatták, ingyenes buszokkal a rózsaföldekre kirándulhattak, rózsa-partizhattak Bodrogi Gyulával, miközben vadpörkölteket, nyárson sülteket fogyaszthattak, a gyerekeket trambulin, céllövölde, csúszda várta.

Bemutatkozott a katasztrófavédelem, a színpadon az üllési Fonó Néptáncegyüttes ropta, Varga Csaba retro bulit tartott, míg a sport kedvelői a Rózsa Kupán drukkolhattak, vagy Filó Andor kickbox-bajnok K3 Boxing félprofi mérkőzéseit tekinthették meg.

Az igazi show csak szombat este jött, amikor is elkezdődött a Rózsaünnepi Felvonulás Szőreg főutcáin, amit a décsei Junii Crișului (A Kőrös Ifjai) Népzenei Együttes műsora tett még emlékezetesebbé. Ahogyan a korábbi években már megszokott volt, temérdek mennyiségű rózsával borították be az utcákat, azonban az esemény sajtótájékoztatóján csütörtökön Fráter György, a Magyar Rózsatermesztők Egyesületének elnöke arról tájékoztatott, hogy az idei extrém időjárás a virágokat is megviselte, így idén jóval kevesebb rózsát tudnak szétszórni a lovaskocsiról. A napot a Rózsaünnepi Dáridó zárja Lagzi Lajcsival.

K.A.R., delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: Kuklis István, delmagyar.hu