Egymillió forintba kerül a szőregi templomkereszt helyreállítása

Az egyházmegyének nincs pénze a ledöntött szőregi templomkereszt helyreállítására. A vétkes bocsánatot kért a plébánostól, a kárt azonban nem tudja megtéríteni.

– Fizessen az, aki a kárt csinálta! -jelentette ki Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök, akit a szőregi templom megrongált keresztjének helyreállításáról kérdeztünk. Az egyházmegyének iskolákat, szociális otthonokat, plébániákat kell fenntartania, utóbbiak közül több fölújításra szorul: ezért a rekonstrukció teljes költségét semmiképpen sem tudják kifizetni.

Amint arról lapunkban beszámoltunk, mindenszentek éjszakáján a szőregi katolikus templom kertjében Halloween- mulatságot tartó fiatalok egyike fölkapaszkodott az 1819-ben állított keresztre, ám a 15 éves fiú súlya alatt a kőből faragott feszület kettétört. A keresztmászó súlyosan megsérült: eltört a karja.

Kókai Pál szőregi plébános, a szakértőként fölkért Zombori István történész, valamint Bánvölgyi László szobrász-restaurátor a helyszínen vizsgálták meg a feszület maradványait. Zombori István hangsúlyozta: a templom, a kertben álló Szentháromság- szobor és a megrongált feszület műemlék együttest alkot, ezért különösen fontos a mielőbbi helyreállítás. Véleménye szerint városi segítséggel végezhetnék el a rekonstrukciót.

Bánvölgyi László elmondta: a vörös mészkőből faragott feszület szárának törésvonala mutatja, hogy a kő hosszanti rétegződése mentén tört ketté. A földre zuhanó kereszt olyan apró darabokra zúzódott, hogy részeit már nem lehetne biztonságosan összeilleszteni. A szakember javaslata: a keresztet új, fagyálló mészkőből újra kell faragni. A teljes helyreállítás becsült összege mintegy 800 ezer forint.

A Jézus-szobrot, amelynek mindkét karja letört, időközben egy helybeli férfi összehegesztette. A munka jól sikerült, a vékony falú vasöntvény szobrot cizellálás és patinázás után visszahelyezhetik a keresztre.

– A vétkes fiú édesanyjával együtt jött el hozzám, és bocsánatot kért a történtekért – mondta Kókai Pál szőregi plébános. A nehéz helyzetben, szűkös anyagi körülmények közt élő család biztosan nem tud kártérítést fizetni, a templom nemrégiben befejeződött fölújítására pedig kölcsönt kellett fölvenni, így a plébániának sincs pénze a helyreállításra – tette hozzá.

Szőreg önkormányzati képviselője elmondta: a helyreállításról szóló költségvetés elkészítése után kiderül, hogy Újhelyi István országgyűlési képviselővel közösen, képviselői keretükből ki tudják-e fizetni a rekonstrukciót, vagy az önkormányzattól kérjenek pénzt a helyreállításra.

Nyilas Péter
Délmagyarország, 2002. november 19.