Szőregen is megemlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről csütörtökön. A Tömörkény István Művelődési Házban Diószegi Szabó Pál történészt idézte fel a dicső napokat, majd helyi általános iskolások adtak ünnepi műsort.

– Március 15. a fiatalokról, a jövőről szól. A forradalom idején Petőfi éppen csak 25 éves volt, Jókai még annyi se, mindössze 21, az egyik legidősebb, Vasvári Pál pedig alig töltötte be a 28. évét – mondta el a történész, majd arról beszélt, nem véletlen hívják 1848 márciusát a népek tavaszának: a magyar forradalmat és szabadságharcot előkészítették és segítették az olasz, a francia, majd a bécsi és berlini megmozdulások. A magyar forradalom önállóan nem törhetett volna ki, része volt egy egész Európát megmozgató népfelkelésnek.

Diószegi Szabó Pál megemlékezett a forradalom és szabadságharc szegedi vonatkozásairól is. Elmondta – bár nem volt még internet és mobiltelefon – a forradalom híre gyorsan elért hozzánk: a Tiszán közlekedő Pannónia gőzös utasai hozták el két nap alatt Szegedre a pesti események történetét.

A szegediek gyorsan csatlakoztak a fővárosi megmozdulásokhoz, amiben a gyors információáramlásnak kiemelkedő szerepe volt. Így sikerült a helyi hatóságokkal is elfogadtatni a forradalom követeléseit, a tizenkét pontot. Sőt, egy ismeretlen költő Szegeden született forradalmi versét ki is nyomtatták a helyi Grünn-nyomdában.

Később pedig Szegeden alakult meg a III. Honvéd Zászlóalj és itt csatlakozott a forradalomhoz Rózsa Sándor kétszáz fős betyárcsapata is.

Az ünnepséget követően a Hősök terén elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

szeged.hu

szoreg.hu képtár