Szőreg elszakadását sürgető plakátokat ragasztottak ki ismeretlenek a városrész számos pontján. A falragasz szerint a helyi rózsatermesztők csak akkor pályázhatnak sikeresen különböző támogatásokra, ha a városrész leválik Szegedtől. A termelők elhatárolódnak és tiltakoznak a plakátok uszító szövege ellen.

Tartalmukban teljesen eltérő plakátok jelentek meg a hét végén Szőregen. Az egyiken az európai parlamenti választások bojkottjára szólították fel a helybelieket, a másikon pedig azt szorgalmazták, hogy Szőreg ismét legyen független és szakadjon el Szegedtől. Érdekesség, hogy a kétféle tartalmú plakát ugyanakkora méretű, és mindkettőt fekete szigetelőszalaggal ragasztották fel ismeretlenek a villanyoszlopokra.

– Periodikusan hol felerősödnek, hol meg elhalkulnak a városrész önállóságát követelő hangok – mondta Iványi Aurél MSZP-s önkormányzati képviselő. Sok szőregi a mai napig nincs tisztában azzal, hogy egy városrészben, nem pedig egy önálló községben él. Többször előfordult már – mesélte Iványi -, hogy polgármesternek szólították. – A csatolás évében, 1973-ban a függetlenségpártiak tréfásan azt hangoztatták, hogy Szegedet csatolták Szőreghez – mondta a képviselő.

Iványi Aurél hétfőn két plakátot látott a Hősök téri ABC előtt. Úgy véli, a közel hatezer szőregi többségében fel sem merül az elszakadás gondolata. – Határozott véleményem, hogy a városrész egyedül nem képes magát eltartani. Nincs létjogosultsága az elszakadásnak, hiszen csak Szegeddel együtt folytathatjuk az utóbbi pár évben elkezdődött fejlesztéseket – tette hozzá végül.

Az önállóság esetén „Több kedvezményt és állami támogatást kapnának a rózsások és a földben dolgozók…” – áll a plakáton. Fráter György, a Magyar Rózsatermesztők Egyesületének szőregi ügyvezetője szerint minden valós alapot nélkülöz ez a kijelentés. – Ez nem más, mint egyszerű uszítás és lázítás! Sem szakmai, sem gazdasági érdek nem fűz egyetlen szőregi rózsást sem az elszakadáshoz – mondta ingerülten az ügyvezető. A támogatás mértéke nem attól függ, hogy közigazgatásilag hová tartozik a település.

Széll Imre, a Szőregi Virág- és Dísznövény ÁFÉSZ elnöke tőlünk hallott először a plakátokról. – A közelgő uniós csatlakozás előtt inkább össze kellene fognunk, nem pedig széthúznunk. Munkám miatt folyamatosan figyelem a különböző pályázatokat. Egyiket sem nyerheti meg egy-egy önálló kis település, így abszolút nem értem, honnan vette a plakát írója, hogy egyedül könnyebb lenne – állította az elnök.

Fráter György és Széll Imre a lázító plakát íróját, szerkesztőjét szívesen kihívja egy nyilvános szakmai vitára. Az ismeretlen szerzőt vagy szerzőket január 26-án, hétfőn délután öt órára várják a szőregi művelődési házba. A vitát bárki meghallgathatja.

– A plakátokról még nem hallottam, ráadásul nem is értem, mi indokolta kiragasztásukat – tájékoztatta lapunkat Botka László szegedi polgármester. A külső városrészek, így Szőreg felzárkóztatására is jelentős összegeket fordít az önkormányzat. Szőregen két ütemben, összesen 60 millió forintért kialakítottak egy új központot, a Rózsák terét.

A városrész elavult művelődési házát lebontják és a helyén több mint 100 millió forintból építenek egy újat. – Minden községnek joga van a maga sorsán változtatni. Érdekes, hogy ez mindig akkor merül fel, ha minden jól megy és már mást nem tudnak kitalálni egyesek – vélekedett Botka László.

Kormos Tamás
Délmagyarország Online, 2004. január 21.