Másik cégtől vásárolták a szükséges robbanóanyagokat

A szőregi csatával hozta kapcsolatba a törökbálinti tragédiát az egyik országos napilap. A rendezvény szervezői nem a törökbálinti Pyro-Technic Kft.-től, hanem a gyártótól vették a szükséges pirotechnikai eszközöket.

„A Pest-megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói rekonstruálták, mi történhetett Törökbálinton, hogyan következhetett be a pusztító erejű robbanás” –írta a Népszabadság. Az országos napilapban az olvasható, hogy aznap egy társaság a szőregi csatát felidéző történelmi bemutató játékhoz „Durranó 4-es” és „Durranó 5-ös” néven ismert pirotechnikai eszközöket rendelt, amelyekkel a történelmi ágyúk lövéseinek hangját és torkolattüzét szimulálják. E pirotechnikai eszközök a szakértők szerint rendkívül könnyen, akár sztatikus feszültség hatására is robbannak.

A rendőrség állítólag számos tanúvallomással, telefonhívás-listákkal és telefaxüzenetekkel tudja igazolni, hogy a törökbálinti telep utolsó megrendelője kevéssel a robbanás előtt megsürgette a raktár dolgozóit, hogy készítsék elő a kért eszközöket, mert már indulnának értük. A nyomozók feltételezik, hogy a Durranó 4-esek és 5-ösök kikészítése közben az egyik eszköz „beindulhatott”, s a gyorsan terjedő tüzet már nem tudták megfékezni az ott dolgozók. A tragédia attól kezdve elkerülhetetlen volt.

Mint korábban megírtuk, a törökbálinti cég raktárában augusztus elején bekövetkezett robbanásnak három halálos áldozata és tíz sérültje volt, a detonációtól egy kilométeres körzetében házak, gépjárművek sérültek meg.

A Népszabadságban a Pyro-Technic Kft. jogi képviselője visszautasította a lapban közölteket. Szekér Gyula, a Pyro-Technic Kft. ügyvédje szerint tévedésen alapul az a feltételezés is, miszerint a szőregi csatát felidőző történelmi bemutató játékhoz rendelt Durranó 5-ös és Durranó 4-es elnevezésű pirotechnikai eszköz idézte volna elő a katasztrófát. Elismerte, hogy a cégtől augusztus 5-én valóban rendeltek az említett pirotechnikai eszközökből, de mivel a megrendelő azokat csak másnap szállította volna el, a törökbálinti raktárban a robbanás napján még egyetlen darab sem volt belőlük.

Ezt megerősítette a szőregi csata szegedi pirotechnikusa, Bácskai Tamás, aki elmondta, mivel 5-én bekövetkezett a tragédia, kénytelen volt máshonnan megrendelni a szükséges anyagot. Mivel a törökbálinti cég csak a forgalmazó volt, ezért egyenesen a gyártóhoz, egy peremartoni céghez fordult, s végül ők szállítottak. Bácskait kihallgatták a Pest megyei rendőrök, csakúgy, mint mindenki mást, aki üzleti kapcsolatban állt a Pyro-Technic Kft.-vel.

Magyarossy József, a szőregi csatát szervező egyesület titkára a történteket úgy összegezte, hogy ha siettetnek vagy sürgetnek is valakit, az nem jelenti azt, hogy hibáznia kell és szabálytalanságot követ el.

Délmagyarország Online, 2004. szeptember 3.