Deszken falunapot tartanak ma. A település polgármestere megkérte a szomszédos Szőreg városrész önkormányzati képviselőjét, Rózsavölgyi Józsefet, hogy fogadja a Szomszédoló Túrán részt vevő, Deszkről kerékpárral, görkorcsolyával, esetleg gyalog érkező vendégeket.

Rózsavölgyi a helyi iskola vezetőjével és a részönkormányzat tagjaival közösen a 13. századi középkori apátsági templom romjánál hideg ásványvízzel, csokival és emléklappal várta a szállingózva érkező túrázókat.

„Úgy gondoltam, ennél jobb helyen nem tudnánk fogadni őket, mint az ősi romok között. Az előző években a Szőreg-Szeged táblánál találkoztunk” – mondja a képviselő. Méltatlannak találta a régi helyszínt, így esett a választása a Szent Fülöp apostol tiszteletére épített, oklevelekben először 1192-ben említett monostorra, amelyet a kunok 1280. évi lázadásakor pusztítottak el. Sokan nem is tudnak erről a csodálatos helyről, mint ahogy arról sem, hogy itt a környéken avar kori sírokat rejt a föld gyomra, amelyeket még Móra Ferenc is kutatott. A képviselő választási ígéretei között szerepelt a romtemplom teljes feltárása és rendben tartása, azóta is mindenkit arra biztat, aki teheti, jöjjön el, és tekintse meg ezt a nem mindennapi műemléket. A mostani fogadtatást a deszkiek úgy viszonozzák, hogy délben egy babgulyásra várják a szőregieket. Rózsavölgyi a helyi csapat tagjaként a szomszédos település főzőversenyén is részt vesz.

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, a szőregi iskola igazgatója, jónak tartja Rózsavölgyi javaslatát, hogy az iskola is használja ki a hely kínálta lehetőségeket, és a romtemplomnál tartsanak történelem- vagy irodalomórákat. „Gyönyörűséges helyet fedeztem fel itt, amit eddig nem ismertem” – újságolja lelkesen az igazgatónő. Az iskolában vannak olyan rendezvények, amelyeken Szőreg múltjával, jeles személyiségeivel foglalkoznak. A pedagógus is jó ötletnek tartja, hogy ennek keretében vagy történelem órákat, magyar órákat, akár szabadidős programokat szervezzenek ide a gyerekek számára. Élni is fognak vele, mert az igazgatónő is úgy véli, ez Szőreg valóban legszebb helye. A gyerekek, ha ismerik a múltat, a jelent is jobban fogják értékelni, a jövőt meg nekik kell építeni, summázza a tapasztalatokat az igazgatónő.

Az 5-8. osztályosok számára mindenképpen érdekes lehet a romtemplom és a korhoz kapcsolódó tananyag itt történő közvetlen elsajátítása, de már a negyedikeseket is ki lehetne hozni, hiszen ők már foglalkoznak mesékkel, mondákkal, regékkel, tehát játékos, meseszerű formában ismerkednek a történelemmel.

Tuti, szegedma.hu

Kapcsolódó anyagok

Árpád-kori templomrom