A tiltakozó szülők elfogadnák, hogy heti háromszor két órában legyen rendelés. Berkesi Ottó szerint csak a teljes praxis működhet, de elfogadható jelentkező erre nem volt.

Molnár Emese, háromgyermekes anyukaként állt a szőregi gyermekorvosi rendelő épülete elé, ahol június elsejétől megszűnt a doktori ellátás, csupán a védőnő maradt. Elmondta, a közgyűlés május 8-ai döntésével megszűnt a praxis, mert nem találtak háziorvost. Ezt követően aláírásgyűjtésbe kezdtek, szerették volna megmutatni, egy tollvonással nem lehet megszüntetni a rendelőjüket. E cél mellett 1200 fő állt ki, sok szőregi felháborodott, miért nem lehet gyermekorvost hozni. Kiemelte, a sajtótájékoztató előtt olvasta a SZEGEDma.hu cikkét, amely tartalmazza a Jobbik javaslatát arról, hogy két gyermekorvos heti háromszor két órában vállalná a helyettesítést. Az anyuka szerint a szőregi rendelőt fel lehetne egy év alatt futtatni, többen jelezték neki, hogy visszatérnének ide. Úgy gondolja, inkább legyen ez a megoldás, minthogy a Korondi utcába vigye tartósan beteg gyermekeit, akiket télen gyakran naponta kell orvoshoz vinni. Problémának tartja, hogy a kijelölt újszegedi rendelőben három orvos is rendel, így más páciensektől a gyermekei újabb betegségeket kaphatnak el. Az íveket Tóth Péternek adták át, mert ő a rendelő bezárása ellen lépett fel. Molnár Emese felkérte a sajtótájékoztatón szintén megjelenő Berkesi Ottót, Szőreg DK-s képviselőjét, hogy álljon a jobbikos politikus javaslata mellé. A szőregieknek pedig azt javasolja, hogy a következő hét pénteken tartott közgyűlésre jöjjenek el, hallgassák meg, mit mondanak, hogyan látják a városatyák e kérdést.

Berkesi Ottó, a DK képviselője kijelentette, a helyettesítés azért nem megoldható, mert csak az helyettesíthető, akinek van praxisa, ugyanez a probléma lépett fel, mint Balla doktornő javaslata esetében is. Felmerült a vegyes praxis lehetősége is, ez azonban nem valósulhatott meg, mert a város számára teljesíthetetlen feltételeket szabtak. Molnár Emese szerint két éve tudják, hogy elmegy a doktornő nyugdíjba, hamarabb kellett volna cselekedniük, hiba volt a nem szavazat a közgyűlésen. „Nem szavaztam nemmel, mivel a közgyűlésen a kérdés az volt, hogy felosszuk-e a szőregi körzetet? Aki erre nemmel szavaz, az arra voksol, hogy a kártyatulajdonos gyermekek ne kapjanak ellátást” – válaszolta Berkesi. Kétszer hirdette meg a város szabályos úton, ingyen a praxist, jelentkező azonban nem volt. Ha korábban vetették volna fel, hogy lenne jelölt a helyettesítésre, akkor is csak a praxis teljes átadásával oldhatták volna meg a problémát. A SZEGEDma megkérdezte a DK-s képviselőt, mit gondol szegedi Jobbik azon felszólításáról, hogy le kellene mondania, ha nem szavazza meg a radikális párt javaslatát: „Aki arra szavazott, hogy ne kapjanak a szőregi gyerekek ellátást június egytől, annak véleménye számomra nem mérvadó.”

Tóth Marcell, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Gémes Sándor / szegedma.hu