Városrészek fóruma sorozatunkban ezúttal a rózsa hazájába, Szőregre látogatunk, amely Marostővel együtt a 14-es választókerülethez tartozik. A körzetben, amelynek Rózsavölgyi József az önkormányzati képviselője, jelenleg közel 8700-an élnek.

Szőreg Árpád-kori település. A Gellért-legenda szerint a később Ajtonyt legyőző Csanád seregei is jártak már Szőregen. A Szent Fülöp tiszteletére emelt monostoráról – amelynek romjai ma is láthatók a településen – 1192-től, Szőregről pedig 1239-től vannak adatok. 1552-ben elpusztította a települést a török. Csaknem két évszázadig puszta volt. Később a hatalmas pusztaságot a pozsonyi kamara bérbe adta, leginkább marhakereskedelemmel foglalkozó szegedi szerb határőrtiszteknek. A marhalegelők egy részét lassan kezdték megművelni, és a szilajpásztorok helyett földművelő lakosság telepedett le a kialakuló kincstári uradalomban. 1746-ban a szerb és magyar lakosok faluját a temesvári igazgatóság hivatalosan is községnek ismerte el.

A katolikus magyar hívek lelki gondozását a szegedi ferencesek látták el. A görögkeleti szerb lakosság a temesvári püspökség alá tartozott. 1837-ben a község lakóinak száma meghaladta a 2400-at. Közülük 1380 volt a szerb és 1030 a magyar. 1849. augusztus 5-én itt ütközött meg Haynau túlerőben lévő osztrák főserege a Dembinszky irányította magyar, lengyel és olasz csapatokkal. Az elvesztett szőregi csatát néhány nap múlva követte a temesvári vereség, majd augusztus 13-án a világosi fegyverletétel. Az első világháború után a Maros vonaláig fölvonuló szerb katonaság 1918. november 19-én megszállta Szőreget. A közel három évig tartó megszállás után az 1921. augusztus 21-én kivonult szerb csapatokkal együtt mintegy 150 család is elhagyta a községet. 1930-ban 4468 lakosból már csak 237 volt szerb. A többiek áttelepültek Jugoszláviába.

A századfordulón kezdődött a szőregi gyümölcsfa- és rózsatermelés. 1930-ban Magyarország összes faiskolai exportjának 64 százalékát a szőregi faiskolák szolgáltatták. A szőregi rózsatő termesztése az országban egyedülálló hagyományokkal rendelkezik. A rózsatermesztés környezeti feltételei közül a legfontosabb a fény. Szőreg környéke pedig Magyarország legmelegebb nyarú és legjobb fényellátottságú vidéke. A Tisza–Maros szög tápanyagdús, laza szerkezetű öntéstalaja igen kedvező a termesztéshez. A folyók közelsége az optimális relatív páratartalmat is biztosítja. A Magyarországon termelt rózsatövek 98 százalékát a Szőreg környéki területeken termelik. Az évi 4-5 millió szőregi rózsatő döntő többségét exportálják. Ha az egy évben termesztett szőregi rózsatöveket egymás mellé tennénk, az a Duna medre mentén a forrástól a Fekete-tengerig érne. 1999-ben hagyományteremtő szándékkal indították útjára a Rózsaünnepet. Szőreg nevezetessége az 1779 és 1785 között, késő barokk stílusban épült szerb templom, amelyet 1912-ben újítottak fel. 1811 és 1816 között kora klasszicista stílusban épült Vedres István szegedi városi mérnök tervei szerint a ma is álló római katolikus templom.

Újszegeden a Fő fasor, Fülemüle és Katalin utca által határolt, több mint húszhektáros terület közművesítését 2002 szeptemberében fejezte be a Cranium Kft. A budapesti cég akkor a 214 építési telekből 161 családi házas, 48 sorházas és 5 társasházi telket alakított ki. Azóta újabb húsz hektáron osztottak telket, építettek házakat. Marostőn néhány év alatt kacsalábon forgó paloták nőttek ki a semmiből. Évről évre egyre több lakó költözött ide, a városrész pedig – ahol az élelmiszerboltok mellett már posta és gyógyszertár is működik – megtelt élettel.

 

Egy szőregi, aki Muhammad Alival bokszolt

Szőreg híres szülötte Joe Bugner, alias Kreul József világbajnok profi bokszoló, aki szüleivel az 1956-os forradalom után hagyta el az országot, előbb Angliában, később Ausztráliában telepedett le. Az 1970-es években élte virágkorát, bokszolt a kor nagyjaival, Joe Frazierrel és Muhammad Alival. Az utóbbival való meccse inspirálta Sylvester Stallonét a Rocky megírásában. Szerepelt több Bud Spencer- és Terence Hill-filmben mint rosszfiú. A 62 éves férfi jelenleg Ausztráliában él. Bugner 83 profi mérkőzésen 69-szer győzött (41 KO), 13-szor kikapott (4 KO), és egy volt döntetlen.

delmagyar.hu