A szőregi csata 174. évfordulójának alkalmából rendeztek megemlékezést pénteken a Hősök terén. Szőreg életében augusztus 5. jelentőségteljes nap minden esztendőben, amikor nem csak a veszteségre, de az 1849-es csata üzenetére is emlékeznek. Arra, hogy a szabadságért mindig, még ha elbukunk is, érdemes küzdeni.

Zenével, verssel és hagyományőrző bemutatóval tisztelegtek a szabadságharc szőregi hősei előtt. Az alkalomhoz illő muzsikáról Tóth Györgyi oboaművész, Vizsolyi Lívia fagottművész és Varga Laura fuvolaművész gondoskodott, akik meglepetéssel is szolgáltak a résztvevőknek. Klebniczki György zeneszerző kimondottan a szőregi csata emlékére írt indulóját is elfújták.

Megemlékező beszédet Avramov András önkormányzati képviselő mondott. – A Dembiński és a Haynau által vezetett seregek itt, Szőreg határában ütköztek meg egymással. Bár a magyar csapatok vesztesként kerültek ki ebből a csatából, az összefogásuk, a kiállásuk önmagukért, a magyarságért, Magyarországért, az európai eszmékért, a mai napig példát mutat nekünk. Ma emlékezünk a hősökre, és emlékeztetjük magunkat arra, hogy az önmagunkért való kiállás kötelességünk és felelősségünk. Tennünk kell érte nap mint nap, mert közösségünk olyanná válik, amilyenné mi magunk formáljuk – fogalmazott.

A szabadságharc idejének katonaéletéből a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai adtak ízelítőt. A csatában használt fegyverekhez hasonló puskák díszsortüze mellett koszorúzták meg az emlékművet.

Koós Kata, delmagyar.hu

szoreg.hu képtár