Kedden este tiz órakor a Szegedtől tiz kilométernyire fekvő Szőreget mintegy ezer főnyi szerb sorkatonaság szállta meg.

A szerbek ágyukat és százötven lovat is hoztak magukkal. A parancsnok utasítására megszállták a potyát, a vasúti állomást, a községházát és a csendőrlaktanyát, ahonnan a csendőrök a  nagykikindai csendőrkerület utasítására eltávoztak anélkül, hogy ellentállást fejtettek volna ki. Az álcákon szerb patrulok járnak, úgyszintén Szerb katonák ügyelnek föl arra, hogy a lakását senki el ne hagyja.

A temesvár–budapesti és az arad–szegedi vonat a nyilt pályán vesztegel a szerbek örizete alatt.

Az utasok nem hagyhatják él a vonatot, de a szigorú (felügyelet dacára többeknek sikerült megszökni. Ezek a feneketlen sárban gyalog Szeged felé tartanak. Az utasok a legnagyobb izgalomban  várják, hogy mi fog velük -történni. Éjjel két órakor, amikor e sorokét irjuk, azt az értesítést kaptuk, hogy a szerbek az útadóktól minden szerintük felesleges holmit elszednek.

A község jobbmódu lakossága már napok előtt elmenekült. A községi jegyző sincs a községben, még a múlt hét végén Szegedre menekült, mert több a harctérről hazatért katona meg akarta  lincselni.

A postahivatalban egy szerb altiszt ellenőrzi a telefonbeszélgetéseket; a postáskisasszony nem távozhat a helyéről, mert a szerbek

Versecen székelő parancsnokságuktől utasítást kértek

arra vonatkozólag, hogy mi történjék és a válasz még mindig nem érkezett meg.

Sürün megismétlődő puskaropogás reszketteti a levegőt, szerb vezényszavak, menetelő csapatok zaja hallatszik az éjszakában. A szegedi állomásparancsnokságot arról értesítették, hogy a szerbek,  dacára annak, hogy a megszálló csapat tagjai a rendes sorkatonasághoz tartoznak, fosztogatnak és állandó reszketésben tartják a község lakosságát. Emiatt

az állomásparancsnokság intézkedésére Faragó Kálmán hadnagy vezetése alatt nagyobb számú géppuskás csapat ment éjszaka három órakor tizenkét géppuskával Szőregre.

Szeged állomásról a szerbek által feltartóztatott vonatok helyett Budapestre uj vonatokat indítottak.

A szeged—temesvári vonalon egyelőre semmiéle vonat nem közlekedik. Ugyancsak megszűnt a közlekedés a szeged—aradi vonalon is.

Délmagyarország, 1918. november 20.