Szőreg már a június 21-én kezdődő rózsaünnepre készül. A hídi vásárra kilátogatók is kaptak ebből ízelítőt, az Oskola utcában meg lehetett csodálni a virágokat, sőt egy-egy szál rózsával kedveskedtek is a fesztiválozóknak.

Először kapcsolódtak be a hídi vásár forgatagába a szőregi rózsások, hogy így hívják fel a figyelmet a június 21-én kezdődő nagyszabású virágfesztiválra. Repülőgépről rózsaszirmokat és szórólapokat is szórtak a Szeged Napjához kapcsolódó fesztivál látogatói közé.

„A XV. Szőregi Rózsaünnepre készülve most kihoztuk az Oskola utcába azokat a csodálatos rózsákat, amelyeket a virágfesztivál keretében a termőföldeken fogunk bemutatni. Az itt megcsodálható virágokból ültettünk tavaly a Móra Ferenc Múzeum elé is” – nyilatkozta portálunknak Rózsavölgyi József. A fideszes önkormányzati képviselőtől megtudtuk, olyan speciális konténerekben tárolják a rózsákat, hogy azok azonnal kiültethetőek, ami újdonság, hiszen eddig meg kellett várni a tavaszt vagy az őszt.

Széll Imre, a Szőregi Virág-dísznövény ÁFÉSZ elnöke elmondta, idén nem határozták meg a fesztivál színét, úgy gondolták, hogy olyan sokszínű rózsákkal büszkélkedhetnek, hogy ezekből minél többet szeretnének bemutatni. Hozzátette, a tavaszi havas időjárás kicsit visszavetette a rózsák fejlődését, de a májusi kánikula sokat segített, így remélik, hogy a rózsaünnepre már virágozni fognak a rózsatáblák.

Az idei rózsaünnepre a korábbinál nagyobb kiállító területtel készülnek, és nemzeti hangulatú virágfesztivált álmodtak meg a szervezők. Népi tárgyakat állítanak ki és díszítenek fel, a felvonulásra pedig rózsákból nemzeti jelképeinket is elkészítik. Rózsavölgyi elmondta korábban a szent koronát és a címert készítették el virágokból, idén pedig az országalmát csodálhatják meg a fesztiválra kilátogatók.

Az idei, XV. Szőregi Rózsaünnepen lesz karneváli felvonulás, a „Rózsa titka” címmel kiállítás nyílik, rózsaszobát és rózsaboltot nyitnak, valamint kulturális programok is várják a virágfesztiválra érkezőket. A június 21-e és 23-a közötti rendezvényen fellép többek között a Budapest Bár, az Irigy Hónaljmirigy, Pál Dénes, a Kállay Sounders, a Mystery Gang, a United és lesz Fásy Mulató is.

Varga Anna, szegedma.hu