Egy-két héten belül a parlagfű tömeges kelése várható, ezért idejében el kell kezdeni a védekezést. Kiemelten fontos a virágbimbó kialakulásának megakadályozása.

A parlagfű okozta allergia szezon még ugyan messze van, de a szántóföldeken már megjelentek a gyomnövény csíranövényei. Jelenleg szórványosan figyelhető meg a parlagfű kelése, a növények csíranövény vagy 2 valódi leveles fenológiai állapotban vannak, a szakemberek szerint azonban 1-2 héten belül tömeges kelés várható. Azokon a területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék vagy belvíz miatt a növényzet kipusztult, a terület száradása után nagymértékű gyomosodás várható.

Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia)

Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia)

A parlagfű virágbimbójának kialakulását minden év június 30-ig meg kell akadályozni. Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt július 1-je után indítható, de már most érdemes felkészülni a gyommentesítés elvégzésére.

Mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánljuk. Mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasoljuk, mert a parlagfű eltávolítása később már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg.

A gyommentesítéssel kapcsolatban további információkért forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához.

szegedma.hu