Bezárta a szőregi idősek nappali ellátását szolgáló intézményt a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása tavaly év végén. Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő a Szerb utca 54. szám alatti házat újból élettel töltené meg.

„Azért szeretném megmenteni, mert ez a ház Tolnai Györgyné Szórát Anna hagyatéka. Nem akarom, hogy arra a sorsra jusson, mint az I-es kórház, amit egy ember felépített Szegednek, aztán a város eladta ” – magyarázta Rózsavölgyi József (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő. Önálló képviselői indítványt nyújtott be a testület február 24-i ülésére, melyben leírja, hogy a Szerb utcai házat az önkormányzattól vette át a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása a szőregi időskorú lakosság ellátására.

„1950 nyarán internálták Tolnai Györgynét, aki az épületet a városnak adományozta. A sok szenvedést megélt, meghurcolt asszony a tulajdonát az idősekre hagyta, hogy a házban bentlakásos idősek otthona működhessen Szőregen” – tájékoztatott a politikus. Hozzátette, bentlakásos otthonként hazánk európai uniós csatlakozásáig működhetett az intézmény, később napköziotthonként üzemelt, illetve ételosztást tartottak ott. „Nyolcvan-száz környékbeli fordult meg ott naponta, a kistérség mégis arra hivatkozva, hogy a látogatottsága nem megfelelő, és a költségek évről érvre növekednek, úgy döntött, hogy bezárják az épületet” – mondta a városatya.

Nyáron a szőregiek aláírásgyűjtésbe kezdtek, a körzet képviselőjéhez is fordultak, holott nem ő működteti, hanem a társulás. Lakossági fórumot is összehívtak ebben a témakörben, mellyel kapcsolatban Rózsavölgyi József közölte, Mózes Ervin címzetes főjegyző is részt vett ezen, s ígéretet tettek, a városházán mindent megtesznek annak érdekében, hogy megmaradhasson az idősek klubja.

„Kézenfekvő megoldás lehet, ha a társulás az ingatlant visszajuttatja az önkormányzat birtokába, önkormányzatunk pedig azt a Tömörkény István Művelődési Ház telephelyeként, immár közművelődési céllal működteti” – tartalmazza az előterjesztés.

Az intézményben négy szoba, konyha és vizes blokk található. A képviselő javaslata szerint három termet kiállítóhelyként hasznosíthatnának, Kanalas István fafaragó életművének és Péter László nyugalmazott egyetemi tanár által a művelődési háznak adományozott tárgyaknak adhatna otthont. A harmadik teremben pedig a rózsatermesztés eszközei kaphatnának helyet. Az ebédlőben Rózsavölgyi József szerint klubfoglalkozásokat és szakköröket tarthatnának, illetve a környékbeli időseket fogadhatnák továbbra is minden nap.

Varga Anna, szegedma.hu