Ismét vitát váltott ki a zajvédelmi rendelet tervezett módosítása, felépülhet a szőregi Makovecz-kápolna, a szegedi vár tetején pedig kilátót alakítanak ki. Röviden ezek voltak a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság csütörtök délelőtti ülésének legfőbb témái.

Szentistványi István, a bizottság alelnöke kevésnek tartja a városi zajvédelmi rendelet módosított változatában a 100 ezer forintos bírságot. Mint korábban megírtuk, közterületen megtartott rendezvény – kivéve az állami és önkormányzati rendezvényeket – hangosító berendezései nappal 8:00–24:00 óra között üzemeltethetőek, vendéglátóegységek teraszán, kerthelyiségében és előkertjében hangosító berendezés – vasárnaptól csütörtökig 08:00–22:00 óra – pénteken és szombaton, valamint a munkaszüneti napokat megelőző napon 08:00–24:00 óra között üzemeltethető. Az alelnök azonban nem tartja helyesnek, hogy a városi rendezvények esetében még lazít is a rendelet a korábbi előírásokon, vagyis több, és hosszabb ideig tartó hangoskodás engedhető meg ilyenkor, mint egyéb rendezvények idején.

Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a 100 ezer forintos büntetés megismételhető, ugyanakkor súlyos szabálysértés esetén a jegyző megvonhatja a rendezvény engedélyét is a következő alkalommal. Ménesi Imre, a testület elnöke pedig arra hívta fel Szentistványi István figyelmét, hogy nagyon fontos a helyes egyensúly megtalálása, ugyanis nem tenne jót a város turizmusának, ha teljes némaságba burkolózna a város esténként, ugyanakkor a helyi lakosok érdekeit is szem előtt kell tartani.

A turizmussal kapcsolatos hír az is, hogy rövidesen megújulhat a szegedi vár épülete. Mint ismeretes, a Stefánia sétányon lévő épület mellett rendszeresen végeztek régészeti feltárásokat a Móra Ferenc Múzeum dolgozói, ám most a Móra park, a Stefánia teljes rekonstrukciója miatt egységesíteni kell a területet. Nagy Sándor alpolgármester tájékoztatása szerint a „Zöld város kialakítása” TOP-os projekt keretében a várat és környékét integrálják a területbe, vagyis nem lesznek kibontott területek és elkerített részek az épület környékén. Kihasználva a pályázati lehetőségeket a vár teljes megújítását tervezik. A belső munkálatok mellett új homlokzatot alakítanak ki. Felújítják a Móra-múzeumot is, amelynek tetejére kilátót terveznek, ahonnan csodás kilátás nyílik majd a Tiszára.

Egy másik impozáns épület is felépülhet a városban rövidesen, ugyanis a Szegedi Építési Szabályzat (SZÉSZ) módosításával a szőregi temetőben megvalósulhat Makovecz Imre, nemrégiben elhunyt építész terve. Mint korábban arról beszámoltunk, tavaly októberben jelent meg az a kormányrendelet, amely konkrét összegeket, állami támogatást rendel harminc, Makovecz Imre által tervezett épületek felújításához, illetve a még meg nem valósultak megépítéséhez, befejezéséhez. Ez a lista tartalmazza a Szőregre, a temető területére tervezett úgynevezett Rózsakápolnát is. A beruházást a központi költségvetés finanszírozza, Szeged pedig a SZÉSZ módosításával lehetővé teheti, hogy a temetőben felépülhessen a kápolna. A bizottság támogatta a javaslatot, a végső döntést a pénteki közgyűlés hozhatja meg ebben a témában.

szeged.hu

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Fotó: szeged.hu