Egy forint a dóci telek

Régóta vágyott arra Mihalecz Béla, hogy testvéreivel egy településen lakjon. Szőregen magasak a telekárak, de amikor lapunkban olvastak az dóci egyforintos telekajánlatról, nem teketóriáztak: beadták jelentkezésüket a falu polgármesteri hivatalába.

Egyforintos telekakcióját idén január végén hirdette meg a dóci önkormányzat azzal a nem titkolt szándékkal, hogy fiatalítsák a falut, és növeljék a lélekszámát. Belovai Pál polgármester elmondta: 25 telket kínáltak nettó egyforintos négyzetméterenkénti áron, s két hét alatt 43 igénylés érkezett. A jelentkezők közül az önkormányzat előnyben részesítette a fiatal házasokat, a több gyermeket nevelőket. A múlt héten pénteken nyilvánosan sorsolták ki a 25 telket a nyertes pályázók között.

A Szőregen élő Mihalecz Béla Dóc egyik végén vásárolhatott telket, testvérei – Edit és András – családjukkal a falu közepén, illetve másik végén kaptak ingatlant.

– Régi álmom vált ezzel valóra – mondta Mihalecz Béla –, hiszen mindig is szerettem volna a testvéreimmel egy településen élni. Itt, Szőregen viszont olyan magasak a telekárak, hogy nem tudtak építkezni.

A Mihalecz család két legfiatalabb tagja, a 11 és 13 éves gyerek az édesanyával Szőregen marad, a három nagyobb testvér – a kétgyermekes András és a szintén két gyermeket nevelő Edit – viszont költözik.

– A házunkat hitelből építettük, magas a törlesztés, ezért döntöttünk úgy, hogy eladjuk, és építünk egy kisebbet. Úgy tervezzük a testvéreimmel, először egy-egy 50 négyzetméteres házat építünk, később beépíthető tetőtérrel – magyarázta Mihalecz Béla.

A munka nagy részét kalákában végzik majd. A mostani számításaik szerint az anyagköltség benne lesz legalább 4 millió forintban.

A Dócra települő családoknak 3 év alatt kell beépíteniük az „egyforintos telküket”, s a községben legkésőbb 2008-ban állandó bejelentett lakhellyel kell rendelkezniük. Belovai Pál polgármester azt mondta, az egyforintos telekakció mintegy 120 új polgárral növeli a falu lakosságának számát, ami a település költségvetésében – ha csak az állami normatívát vesszük – húszmillió forintos többletet jelent majd.

Nyemcsok Éva
Délmagyarország Online, 2005. február 22.