A Megyei Jogú Városok Szövetsége egyhangú döntéssel csatlakozott Áder János köztársasági elnök klímavédelmi kezdeményezéséhez a szervezet közgyűlésének csütörtökön kezdődött ülésén Hódmezővásárhelyen.

Az államfő május 5-én jelentette be: Al Gore volt amerikai alelnök kezdeményezéséhez kapcsolódva kampány indul annak érdekében, hogy a párizsi klímacsúcs résztvevőit az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés elleni ambiciózusabb, elkötelezettebb, nagyobb felelősségről tanúskodó megállapodás megkötésére ösztönözzék.

A megyei jogú városok önkormányzatai – a köztársasági elnök kérésének megfelelően – vállalták, hogy saját információs rendszereiken keresztül a lehető legtöbb emberhez eljuttatják a kezdeményezés hírét, és lehetővé teszik számukra, hogy www.elobolygonk.hu címen indult honlapon regisztrálva felemeljék szavukat a cél érdekében.

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője a hódmezővásárhelyi tanácskozáson emlékeztetett arra, Al Gore volt amerikai alelnök világméretű klímavédelmi akciót indított, amelynek célja, hogy egymilliárd támogatót szerezzen a párizsi klímacsúcs előtt. Áder János – első államfőként – felajánlotta Magyarország és az ő személyes támogatását a kampányhoz.

A környezetvédelmi szakember kifejtette, az ipari forradalom óta 0,9 Celsius fokkal emelkedett a föld átlaghőmérséklete, ahhoz, hogy a folyamatot kontroll alatt lehessen tartani, a növekmény nem haladhatja meg a 2 Celsius fokot. Ehhez azonnal cselekedni kell, mivel a mai lépések hatásai csak húsz-huszonöt év múlva érzékelhetők majd.

A világon a klímakatasztrófák okozta kár nagysága évente 6 ezer milliárd dollárra tehető, ennek az összegnek a feléből megoldható lenne a gazdaság klímabarát átalakítása – mondta az igazgató.

Párizsban olyan klímavédelmi megállapodásra lenne szükség, amelynek mind a 193 ország részese, öt-tízévente lehetővé teszi az egyezmény felülvizsgálatát, és szükség esetén a lépések módosítását, valamint rögzíti a technológiai és finanszírozási együttműködések formáit is – közölte Kőrösi Csaba.

MTI

Borítókép: Hódmezõvásárhely, 2015. május 14. Almási István (Fidesz-KDNP), Hódmezõvásárhely polgármestere (k) beszél, mellette Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke (j) és Kõrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetõje az MJVSZ közgyûlésén a hódmezõvásárhelyi városháza dísztermében 2015. május 14-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely