Csak a távolsági buszok és a vonatok késtek

Csongrád megyét elkerülte az ország más részeit sújtó ítéletidő. Térségünkben minden út járható, az egész nap tartó havazás komolyabb fennakadást nem okozott a közlekedésben. Csak a távolsági buszok és a vonatok késtek, de azok is a más megyékben kialakult hóakadályok miatt.

Az ország más részével szemben Csongrád megyében nem okozott jelentős gondot a napok óta tartó havazás. A takarításnak és az olvadásnak köszönhetően térségünkben a közlekedés jónak mondható.

A megyében tegnap minden út járható volt, nincs elzárt település. A főutak burkolata latyakos, vizes, a mellékutak pedig havasak, a megye északi részén előfordulhatnak jégbordás szakaszok is. A Csongrád Megyei Állami Közútkezelő Kht. 19 munkagépe folyamatosan tisztította csütörtökön a megye útjait.

Országszerte késtek a vonatok. Szentesnél sikerült megszüntetni a hóakadályt, így ismét járnak a vonatok. A vonalon tegnap a forgalmat nem a nagy hó, hanem egy baleset hátráltatta. Tiszaföldvár és Kunszentmárton közötti átjáróban a hajnali órákban egy kamionnal ütközött a szerelvény. A karambol miatt a szentesi és vásárhelyi vonatok kerülő úton jártak, illetve buszok vitték az utasokat. A kamiont délután 2 órakor sikerült a sínről elvontatni.

A ceglédi vasúti csomóponton a havazás miatt nem lehetett biztonságosan megoldani a tolatást, ezért az utasoknak át kellett szállniuk. Így több Szegedre tartó közvetlen kocsi innen nem ment tovább. Az átszállás jelentős késést nem okozott.

A Tisza Volán Rt. helyközi járatai a megye minden településére eljutottak. Egyedül a távolsági buszoknál volt 100-120 perces késés, mivel a más megyében kialakult hóakadályok miatt akadozott a közlekedés.

Szegeden a troli-, a busz- és a villamosvonalakon ugyan előfordultak kisebb késések, ennek ellenére folyamatos volt a közlekedés. Az utakon kisebb koccanások ugyan előfordultak, de komolyabb, személyi sérüléssel járó baleset lapzártánkig nem történt.

A településeken az önkormányzatok maguk oldották meg az utak takarítását. Sajátjaik mellé vállalkozóktól rendeltek gépeket, illetve több helyen rendkívüli hómunkásokat vettek fel. A legtöbb gondot azokon a településeken okozott a hó, ahol jelentős a tanyavilág. A gépek csak a belterület megtisztítása után fogtak hozzá a dűlőutak hómentesítéséhez. A mostani havazás ennek ellenére jóval kevesebb pénzébe került az önkormányzatoknak, mint a január eleji.

– Komoly havazás már nem várható, ma csak látványos hószállingózásban gyönyörködhetünk. A hőmérséklet napközben nulla fok körül alakul -tudtuk meg Országos Meteorológiai Intézet szegedi állomásának ügyeletesétől.

A szakemberek most azért aggódnak, hogy az olvadás megindulásakor komoly belvízveszélyre kell számítani. A Tisza vízgyűjtő területén rendkívüli a helyzet, a leesett hómennyiség kétszerese az átlagosnak. A különböző átereszeket, zsilipeket, vízelvezetőket ezért az olvadásig meg kell tisztítani.

Arany T. János, Kormos Tamás
Délmagyarország, 2003. február 7.