Hivatalosan ideiglenes jelleggel ugyan, de a jelenlegi napi kettő vagy három vonatpár helyett ezentúl csak egy indul Újszegedről Makó felé.

Az indoklás szerint a közösségi közlekedési hálózaton a járványhelyzet jelentősen visszavetette az utasforgalmat, ezért vezetik be az új menetrendet 2020. június 6-tól. Több vasútvonalon ideiglenes járványügyi menetrend lép életbe, a járatok egy része helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat, a MÁV szerint a változások a vonaton utazók nagyjából 4 százalékát érintik.

A 34 érintett vonalból néhányon mindössze átmenő forgalom marad, a helyi érdekeltségeket szolgáló mellékvonali szerelvényeket teljes egészében pótlóbuszokkal váltják. A teljes lista megtalálható a vasúttársaság honlapján, mi a Csongrád megyét érintőeket soroljuk most fel:

  • Mezőhegyes–Újszeged: 1 vonatpár marad, a többi vonatpótló
  • Szentes–Orosháza: 1 vonatpár marad, a többi vonatpótló
  • Szentes–Hódmezővásárhely: 2 vonatpár marad, a többi vonatpótló

A MÁV azt is leírja közleményében, hogy az ideiglenes járványügyi menetrendek bevezetése lehetőséget teremt arra, hogy a felszabaduló vasúti jármű és állományi kapacitásokat a fővonali közlekedésre csoportosítsák át. A regionális közösségi közlekedés egységes menetrendjének kialakítása mellett a későbbiekben bevezethető az egységes és átjárható jegyértékesítési rendszer is.

A lépés ellen komoly felháborodást mutatott több szakmai szervezet is, mondván, hogy a MÁV általi ideiglenes vasúti csonkítások a legkevesebbszer szoktak valóban ideiglenesek lenni.

Szűcs Dániel, szegeder.hu