A hagyományokhoz híven az idén is Hősök terén emlékeztek meg az 1848–49-es forradalom- és szabadságharc hőseiről a szőregiek. Az ünnepség előtt a művelődési házban diákok idézték fel a százhetvenhat évvel ezelőtt történteket.

Zsúfolásig megtelt diákokkal csütörtökön délelőtt a Tömörkény István Művelődési Ház nagyterme. A Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai mellett idén először meghívták a Magyar utcai óvoda nagycsoportosait is a megemlékezésre.

A városrész iskolájának ötödik-hatodik osztályos diákjai Bondárné Tóth Villő vezetésével állították össze az idei ünnepi megemlékezést, ahol egy múzeumlátogatás során az 1848-as teremben életre kelnek a forradalom és szabadságharc hősei, közöttük Petőfi Sándor és Szendrei Júlia.

A közel félórás ünnep műsort követően vonultak át a résztvevők a művelődési házból a Hősök terére, ahol Avramov András, Szőreg önkormányzati képviselője emlékezett a hősökre:

– Százhetvenhat évvel ezelőtt egy maroknyi ember állt ki, emelte fel szavát egy eszmért, egy közösségért. Néhány óra alatt ezrek ébredtek és fogtak össze a közös ügyért. Egyszerre törekedtek az egyéni szabadságjogok és a nemzeti önrendelkezés megteremtésére. Így vált az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a modern nemzeti identitásunk egyik alapkövévé. Történelmünk számos pontján, így ma is újra és újra visszacsengenek, aktuálisak a majd kétszáz éve tizenkét pontban összefoglalt gondolatok, ezeket ma sem feledjük, akár csak a márciusi ifjak példáját. Az egyéni lehetőség és egyben ennek felelőssége is a mi kezünkben van, rajtunk múlik közösségünk jövője. Legyen béke, szabadság és egyetértés! – fejezte be ünnepi gondolatait Avramov András.

Ezt követően az önkormányzat és helyi civil szerveztek, intézmények nevében koszorúkat helyzetek el  a márciusi ifjakra emlékezve.

Rafai Gábor, szeged.hu

szoreg.hu képtár