Most a legszebb a kertje? Akkor készítsen gyorsan róla néhány képet és vegyen részt az idei Virágos Szeged Városszépítő Mozgalomban – hirdeti a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., mely idén is öt kategóriában írta ki pályázatát.

Meghosszabbították a jelentkezési határidőt, egészen szeptember elsejéig lehet csatlakozni a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által életre hívott Virágos Szegedért Városszépítő Mozgalomhoz. „Töltse fel fotóit családi háza előkertjéről, balkonjáról, erkélyéről, társasháza közösségi kertjéről, intézménye közösségi kertjéről vagy üzlete közterületi kertjéről a www.viragosszegedert.hu oldalon, és induljon az értékes nyereményeinkért!” – olvasható az önkormányzati társaság felhívásában.

Az alábbi kategóriákba lehet feltölteni a képeket: családi házas utcafronti előkertek; balkonok és erkélyek; lakótelepek, bérházak, társasházak közösségi kertje; intézmények közösségi kertje; valamint üzletek, kereskedelmi, vendéglátó egységek közterületi kertjei. Az eddig beérkezett pályamunkákat bárki megtekintheti a társaság honlapkán a „Pályázatok” fül alatt, kategóriaválasztás után. Szavazni a képek megtekintése után a „szavazok” gomb megnyomásával lehet 2015. szeptember 1-ig. A pályázók maximum 5 fotót tölthetnek fel a regisztrációt követően, és a társaság azt kéri, hogy egy-egy fotó ne legyen nagyobb, mint 1 megabyte. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. elsősorban olyan kertek nevezését várja, melyek a város arculatát alakítják.

A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, kategóriánként a legjobb 3 pályázat értékes díjat nyer. A bírálásnál fontos szempont például a városklímához alkalmazkodó, fenntartható növényválasztás, a rendelkezésre álló terület kihasználtságával való gazdálkodás, az ötletesség, valamint az ízléles, esztétikus megjelenés, de előnyt élveznek a madár- és lepkebarát kerteket.

A pályázat népszerűségét mutatja, hogy tavaly mintegy százan csatlakoztak a cég felhívásához. Akkor a díjátadón Makrai László, a cég igazgatója azt mondta, az volt az alapvető szándékuk a felhívással és a díjazással, hogy honorálják azok munkáját, akik segítik a társaságot a közterületek szebbé tételével. „Ezek a nevek általában homályban maradnak a köztudat előtt, mi viszont szeretnénk ezzel a kis ünnepséggel megemlékezni róluk. Arról a ‘közmunkáról’, amit a város érdekében végeznek. Tudjuk, hogy mekkora munka ez, milyen nagy erőfeszítésbe kerül olyan kerteket létrehozni, amelyek kerítés híján ki vannak téve mindennek. Ezek az emberek a város színvonalát emelik a tevékenységükkel, egyben a mi munkánkét is” – fogalmazott tavaly a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

szegedma.hu