Baktérium termelte fehérjét szórnak a város csatornáiba, holtágaiba, és élőcsapdás mérésekkel ellenőrzik a csípésszámot, ha ez eléri óránként a 30-40 darabot, bevetik a kémiai módszereket – idén még nem szállt a repülő. Portálunk meglátogatta a szúnyogvadászokat.

Szegeden és környékén a vízfelszínre és az ártérbe petézve szaporodnak a szúnyogok, de mivel nem volt árvíz idén, így utóbbi jelentősége csekély, ezért az egyéb állóvizeket, csatornákat kezelik a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. megbízásából a Szemp-Air Kft. munkatársai.

„Épp a napokban volt csípésszámlálás, ilyenkor 20 percig áll kinn egy élőcsapda (ember), most maximum 4 db szúnyog szállt rá. Amint egy óra alatt a csípésszám eléri a 30-40 darabot, elindul a kémiai szúnyoggyérítés. Jelenleg 18 mérőponton végezzük az élőcsapdás mérést, minden nagyobb városrészben. Kemény megelőző terepmunka folyik már április óta, és attól, hogy a lakosság nem lát repülőgépet, a szúnyoglárvákat rendszeresen gyérítjük. A legfertőzöttebb víz, a Gyálai-Holt-Tisza úgynevezett Feketevíz szakasza. Olyan sikeres volt eddig a biológiai irtás, hogy csak néhány szúnyog jelentkezett csípésre ezen a ponton a minap” – nyilatkozta portálunknak egy baktói „kiszállás” alkalmával Szepesszentgyörgyi Ádám ökológus-biológus, aki feleségével Gajda Zita kutatóbiológussal együtt végzik azt a szakmai munkát, amely a hatékony biológiai védekezés alapját képezi.

A biológusok elmondták azt is, hogy egy baktérium által termelt fehérjét szórnak a vízre, amely specifikusan csak a csípőszúnyog lárváit pusztítja. A szakemberek eddig Szegeden 137 lehetséges lárvatenyésző vízteret térképeztek fel, ezek fertőzöttségét heti rendszerességgel vizsgálják 580 mintavételi ponton, idén eddig 20-25 helyen kellett végezni lárvagyérítést. De ezek száma hétről-hétre növekszik. Megtudtuk, hogy a határozások során egyre sűrűbben kerül elő a mocsári szúnyog. Ennek lárvája a nádszálba fúrja bele magát, és ott fejlődik augusztustól a következő év júniusáig (10 hónapig). Ezért a biológiai készítmény kevésbé hat rá, és lárvája sem mutatható ki a víztest vizsgálatakor.

Makrai László, a környezetgazdálkodási kft. ügyvezetője a Városi Televízió Szegednek elmondta, hogy 2011 óta alkalmazzák szakszerűen ezt a hatékony, környezetkímélőbb és olcsóbb módszert. Mivel tavaly alig kellett repülőgéppel a kifejlett egyedeket irtani, így mintegy 40 millió forintot takarítottak meg a 2011-ben, s ezt a pénzt átcsoportosították az idei évre, ebből tudtak utakat kátyúzni.

„A lakosság is sokat segíthet az irtás hatékonyságában, hiszen egy kisebb kerti tóban egy egész utca életét megkeserítő csípőszúnyog fejlődhet ki” – emelte ki a Szepesszentgyörgyi Ádám hozzátéve, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán, a Stefánia 6. szám alatt minden kerttulajdonos ingyenesen hozzájuthat a Culinex nevű tablettához, amely elpusztítja a szúnyoglárvákat. A http://www.szunyoggyerites.hu/szeged honlapon pedig van egy szegedi szúnyogos tenyészőhely bejelentő lap, ha valaki nagyobb feltételezett lárvatelepről tud, akkor azt megvizsgálja a biológus-szakértő házaspár.

Dobó Csaba, szegedma.hu