7-től 23 éves korukig lehetnek a szőregi fejlesztőiskolában és a fogyatékosok nappali intézményében azok a sérült gyerekek, akiken a Szivárvány Autizmus Egyesület segít. Öt ember munkájának, utánajárásának, és sokak adakozásának köszönhető a szeptemberi tanévkezdés a ma még lepukkant épületben.

Szociális szolgáltatóközpont és fejlesztőiskola, valamint fogyatékosok nappali intézménye nyílik szeptemberben Szőregen, a régi általános iskola épületében. A GEMMA nevet viselő létesítmény fenntartója, üzemeltetője a Szivárvány Autizmus Egyesület lesz, amelynek vezetője Harter Árpádné , egy 20 éves autista nagylány édesanyja. Az igazgató, intézményvezető Kiss Zsuzsanna, 3 egészséges gyermek édesanyja, az egyik csoportvezető pedig Péntek Imréné, annak a fiatalembernek, Péntek Norbinak az édesanyja, aki 2005-ben, 16 éves korában, egy autóbaleset vétlen áldozataként bénult le deréktól lefelé.

Harter Árpádné egy évvel ezelőtt a nulláról kezdte a szervezést, a kilincselést, az utánajárást, mire idáig eljutott. Sikerült megszereznie a szegedi önkormányzat támogatását, így kaphatták meg az üresen álló régi szőregi általános iskolát használatra, kedvezményes bérleti díj ellenében.

De önmagában az épület kulcsa mit sem ér. Erről saját szemünkkel győződhettünk meg: lepukkant falak, elhasználódott burkolatok, hibás és elavult konvektorok, rosszul záródó ablakok – ez a látvány fogadott bennünket odabent. Ám – mint ahogy azt kísérőimtől, Kiss Zsuzsannától és Péntekné Ágitól már megtanulhattam – nem ezt kell nézni. Hanem látni kell benne a fantáziát: a nagy tereket, a saját kezük munkája nyomán megszépülő falakat, a majdani parkosított udvart a meglévő két hatalmas diófával. Festék már van, adakoztak ugyanis a támogatók, és hoztak konyhabútort, székeket, heverőket, könyveket, játékokat is. Szeretnének a jövőben mozgássérült-illemhelyet, mobil házat az irodának, később pedig medencét és konyhakertet az udvaron.

Szigorú jogszabályok írják elő, mik a feltételei egy ilyen intézmény működtetésének. Egy csoportba például csak 6 gyerek járhat, akiket 5 felnőtt felügyel: gyógypedagógus, gyógypedagógiai asszisztens, konduktor, gondozó, ápoló. A szakképzett csapat már összeállt a háttérben: Zsuzsának és Áginak például több diplomája is van.

Az egyik csoportba már jelentkezett 6 gyerek, a másikba még várják a jelentkezőket Kiss Zsuzsanna telefonszámán: 06-20/484-2079, e-mail: gemmakozpont@gmail.com. Aki azonban a fogyatékosok nappali intézményébe szeretné járatni gyermekét, annak tudnia kell, hogy csak 2011. január 1-jén indul: akkortól jár a költségeknek mindössze a 60 százalékát fedező állami normatíva a 18 éven felüli fogyatékkal élők számára.

Péntek Norbi alapítványa

Péntek Imréné fia, Norbi már 22 éves. Sorsát lapunk figyelemmel kísérte: 2005-ben bekövetkezett balesete óta nyolcszor utazott Moszkvába őssejtkezelésre, és állapota látványosan javult, noha továbbra is kerekes székkel jár. Önálló életet él, autót vezet, kenyérkereső szakmája van, s többek között pályázatírással foglalkozik. Mivel gyógykezelését annak köszönheti, hogy rengetegen adakoztak számára, elhatározta: ezentúl ő segít másoknak. Alapítványt hoz létre a szőregi iskola támogatására.

Fekete Klára, delmagyar.hu