Három bezárt nyugdíjasklub épületét visszakapja a város. A szőregi intézmény az ottani művelődési házhoz tartozik majd.

Négy szegedi gondozási központját zárta be januártól a fenntartó Szegedi Kistérség Többcélú Társulás (SZKTT), hogy spóroljon. A komplexumokkal együtt a nyugdíjasok nappali ellátását szolgáló idősek klubja is bezárt az új-petőfitelepi Bánk bán utcában, a rókusi Vértói úton, az alsóvárosi Rákóczi utcában és a szőregi Szerb utcában.

Beszámoltunk róla: a szőregi nyugdíjasok nem hagyták annyiban, a képviselőjükkel együtt megoldást kerestek a közösségnek. A februári közgyűlés meg is szavazta: a helyi Tömörkény István Művelődési Ház telephelyeként működik tovább a Szerb utcai ház, amelynek évi működési költségét, 3,5 millió forintot az önkormányzat elkülönítette a költségvetésben. Három szobában kiállítóterem lesz, ahol Kanalas István fafaragó életművét, Péter László helytörténész gyűjteményét és a rózsatermesztés eszközeit mutatják be. Az ebédlőben klubfoglalkozásokat, próbákat, szakköröket tartanak.

A Vértói úti gondozási központ helye tegnap is üresen állt, csakúgy, mint a Bánk bán és a Rákóczi utcai helyiségek. A rókusiak azt mondták, elsétálnak vagy villamosoznak a Kossuth Lajos sugárút végén található másik intézménybe. Ott megkapják a kedvezményes ebédjüket, és már kezd kialakulni egy másik klub. Egy a bajuk vele, hogy sokkal messzebb van, mint a korábbi helyük, a „ház alatt”.

A május 3-i közgyűlésre benyújtott előterjesztésből kiderül: május 15-étől a város mind a négy gondozási központ helyét visszaveszi az SZKTT-től. A szőregit megkapja a művelődési ház. A másik három helyiségeit a város az IKV-n keresztül hasznosítja.

Dombai Tünde, delmagyar.hu