Az aszfaltozó romák nekiestek az autósnak

„Mi csak védekeztünk” – magyarázták azok az útépítő romák, akik lapáttal vettek elégtételt az autóson, aki – elmondásuk szerint – közéjük hajtott aszfaltozás közben Szőregen, a Makai úton. A baksi cigányok ellen garázdaság és könnyű testi sértés gyanúja miatt indult eljárás.

Húsz-huszonöt méteres szakaszt javított szombaton délelőtt Szőregen a Makai úton egy brigád. A tizenkét roma férfiból álló csapat tagjai elmondták, hogy az útjavítást kitáblázták. Elmondásuk szerint az arra közlekedők tudomásul vették, hogy aszfaltoznak, pár percet várakoztak, majd továbbhajthattak. – Egy kisteherautó sofőrje is megállt, de veszekedni kezdett velünk, mire mi mondtuk, hogy várjon öt percet – kezdett a történet elmondásába Rostás Béla, aki tegnap a Sarkantyú utcában dolgozott a brigádjával. A friss, meleg aszfaltnak kell néhány perc, hogy kihűljön. Ki lapáttal, ki hengerrel egyengette az aszfaltot, amikor Rostás Béla szerint a kisteherautó sofőrje közéjük hajtott. – Ha nem ugrunk el az autó elől, elüt bennünket. Mi csak védekeztünk, amikor a lapáttal betörtük az első szélvédőt meg az ablakot – kapcsolódott a beszélgetésbe Rostás Zoltán.

A romák egymás szavába vágva mesélték tovább a történetet. Elmondásuk szerint a sofőr húsz-huszonöt méter után megállt, kiszállt a kocsiból és verekedni hívta a brigádvezetőt. Rostás Béla szerint a férfi azt mondta, hogy „gyere, játsszuk le!”, Rostás Zoltán szerint viszont az hangzott el, hogy „gyere, lebokszoljuk!” A brigádvezető lapáttal a kezében indult a kihívásra, a szerszámot azonban – a romák elmondása szerint – kicsavarta a kezéből a sofőr. Dulakodtak, lökdösődtek, mire a többiek is odaértek. – Hát, én már csak azt láttam – mondta Rostás Béla –, hogy kezet fogtak, és a férfi igazat adott nekünk. Ám utána megint megállt, és egy kisbaltával a kezében azt kiabálta fenyegetőzve, hogy „büdös cigányok, verőemberekkel intéztetlek el benneteket!”, majd elhajtott.

A romák elmondták, hogy rá fél órára több rendőrautó is megjelent a helyszínen. A sofőr rámutatott hat munkásra, akik szerinte beverték lapáttal a szélvédőjét és az ablakát. őket megbilincselve bevitték a rendőrségre. Rostás Béla végig azt hangsúlyozta a beszélgetésünk alatt, hogy őt jogtalanul vitték be és vették nyilvántartásba. Határozottan állította, hogy ő nem verekedett. A roma férfi elmesélte még, hogy a sofőr rajtuk kereste a mobiltelefonját, de arról ők semmit sem tudnak.

Tuczakov Szilvána rendőrségi sajtószóvivő a következő tájékoztatást adta lapunknak: „A hét végén Szőregen útburkolati munkákat végeztek. Adataink szerint egy arra közlekedő férfi kisteher-gépkocsijával kívánt a frissen aszfaltozott úton végighaladni, azonban a munkálatokat végző személyek jelezték neki, hogy mivel az utat most aszfaltozzák, ne közlekedjen arra. A jármű vezetője ennek ellenére át kívánt haladni az említett útszakaszon, így vita alakult ki közöttük, melynek során a dolgozók munkaeszközeikkel bántalmazták a férfit és a járművet. A Szegedi Rendőrkapitányság garázdaság és könnyű testi sértés bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a bántalmazó munkásokkal szemben.”

Szabó C. Szilárd
Délmagyarország Online , 2005. december 2.