Országos rózsaszemző verseny Szőregen

Szőreg rózsakirálynője, Máder Mónika hirdette meg az első országos rózsaszemző versenyt, amelyet ő maga meg is nyert szombaton délelőtt, Szeged határában.

Csak elkezdeni nehéz –tartja magát a régi mondás, és ez igaznak bizonyult a szombaton délelőtt megrendezett első szőregi rózsaszemző verseny esetében is. Szervezés, kihirdetés ide vagy oda, mindössze heten álltak a rajtvonalhoz a tűző napon, Lázár Ferenc birtokán, a deszki út mentén. A versenyzőknek, Máder Mónikának, Szőreg rózsakirálynőjének (az ötletgazdának), Hegedűs Antalnak, Papp Vincének, Nagy Lászlónak, Máder Ferencnek, valamint a Nagyenyedről érkezett Kádár Istvánnak és Jankó Györgynek azonban ez nem szegte kedvét.

A rózsakertészekből, hitelesítőkből, családtagokból álló gyér számú, ám annál lelkesebb közönség mindent tudott a rózsaszemzésről. Amely mesterség csak a kívülállónak ördöngösség, a tősgyökeres szőregiek pontosan tudják, hol kell keresni a rózsa „szemét” a szemzőgallyon, azt miként kell kivájni, majd beleilleszteni a „vadalany” tövén szemzőkéssel ejtett T alakú vágásba, aztán pedig rögzíteni. Elmondani tovább tart, mint megcsinálni –ezt utóbb a versenyzők maguk bizonyították.

De mielőtt a rajthoz állók az ostorpattintás hangjára nekiindultak volna a soroknak, a rendezvény fővédnöke, Újhelyi István országgyűlési képviselő gratulált az ötletgazdának, a szervezőknek –köztük Iványi Aurélnak, Szőreg önkormányzati képviselőjének –azért, hogy sikerült egy újabb hagyományt teremteniük és ezzel már egy hónapos időtartamúra meghosszabbítani a szőregi rózsaünnepet.

A verseny részeredményét még szombaton kihirdették (végleges eredmény huszonegy nap múlva várható, akkor derül ki, hány szem eredt meg): az első helyezett Máder Mónika lett, egy óra alatt 398 darab szemzéssel, a második az édesapa, Máder Ferenc (346), a harmadik Kádár István (302). Szőreg rózsakirálynőjét nehéz lett volna megelőzni, mert mint azt lapunknak elmondta, a versenyt megelőző napon is 9 óra leforgása alatt 3 ezer 100 rózsatőn végezte el a beavatkozást.

Hozzátette: régi vágya teljesült azzal, hogy sikerült megszervezni az első szemzőversenyt, amelyre jövőre Budapest környéki rózsakertészeket is várnak majd.

Fekete Klára
Délmagyarország Online, 2004. július 19.