Lezsák Sándor (Fidesz) a hungarikumok elértéktelenedésének veszélyéről, Gőgös Zoltán államtitkár pedig az eddig hungarikummá nyilvánított élelmiszerekről és a további kezdeményezésekről beszélt a Parlamentben, a kárpát-medencei értékekről tartott, a Nemzeti Fórum Egyesület által szervezett konferencián.

Gőgös elmondta: egyre magyar mezőgazdasági termék kerül oltalom alá. Hozzátette: öt pálinka, és 46 bor már megkapta ezt a védelmet, további tizenkét termék elismertetését pedig már kezdeményezte az Európai Uniónál. Ezek közé tartozik a Csabai, Gyulai kolbász, a gönci kajszibarack, a makói hagyma, a Hajdúsági torma, a szőregi rózsatő, az alföldi kamilla, a magyar szürkemarhahús, valamint a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika-őrlemény.

A konferencia több mint negyven előadója a hungarikumok helyzetéről, és a törvényi szabályozással kapcsolatos teendőkről cserélt eszmét. A rendezvényen felszólalt több neves közéleti személyiség, többek közt Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, Kovács István olimpiai bajnok, és Makovecz Imre építész valamint országgyűlési képviselők.

MTI/hir3.hu, 2009. szeptember 26.