Biztonságosabb járdákat szeretnének a szőregiek. Fogadóóra című sorozatunkban pontosabb képet igyekszünk alkotni arról, mi történik Szegeden. Ezen a héten a 20-as körzet legnagyobb részét, Szőreget, valamint Marostőt járjuk be. Csütörtökön Berkesi Ottót (MSZP–DK–Együtt), a városrész önkormányzati képviselőjét faggatjuk. Kérdezzen ön is!

– Volt egy alkalom, amikor lomtalanítás miatt nagyon nagy szükség lett volna a hulladékudvarra: a holmit megpróbáltam Szegedre, Deszkre vinni, de sehol se fogadták. Azt mondták, a szőregiek egyedül Újszentivánra vihetik. Már a 90-es évektől jelölnek ki folyamatosan helyszíneket, de a környéken élő lakók mindig megvétózzák – mondta Soós Gábor mozdonyvezető. A Magyar utca végén lakó férfi háza nem esik túl messzire a legutoljára hulladékudvarnak kinézett területtől.

Azt tanácsolta, ha többet akarunk tudni a témáról, kérdezzük meg a szomszédját, Tóth Csaba volt önkormányzati képviselőt. Kihasználva a véletlen adta lehetőséget, becsöngettünk az 1994–2002 között független képviselőként tevékenykedő egykori városatyához. Meg is mutatta a mindössze 100 méterre lévő, a Magyar utcából nyíló, házak övezte telket. Elmesélte: már az ő két ciklusában szóba jött négy terület mint lehetséges hulladékudvar, egy helyen el is kezdték az építkezést, de a lakosság tiltakozása miatt meghiúsult a terv. Úgy néz ki, ebből az elképzelésből se lesz semmi, nagy az ellenállás. Megismerkedtünk Olajos Csabával, az N-System Távközlési Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójával. A cég 6 éve költözött a Magyar utcába, a telephelyet és irodaépületet újonnan építették. A vezető azt mondta, ellenzi a hulladékudvart, a kft. teherforgalmát ugyanis lehetetlenné tenné.

Kérdeztünk szőregieket és újszegedieket az utcán, játszótéren, boltokban is arról, milyen fejlesztéseket szeretnének az elkövetkező időszakban a hulladékudvaron kívül. Elmondták: szerencsére megépültek a 43-as út körforgalmai, már a Marostőn élők is biztonságosan ráhajthatnak a makói útra. Szépek a játszóterek, virágosak a közterületek. A járdákon azonban mindkét városrészben botladoznak: a még a szocializmusból itt felejtett, repedezett cement- és aszfalcsíkokon nem lehet járni, jó lenne, ha egyszer megújulnának. A szőregiek annak is örülnének, ha újra gyerekorvos praktizálna a Szerb utcában: június 1. óta ugyanis Újszegedre, a Korondi utcába viszik a beteg kicsiket, mivel a praxis nem kelt el.

Fekete Klára, delmagyar.hu

Borítókép: Szeged - Szõreg, Fogadóóra. Képen: nincs hulladékudvar. Korábban a Magyar utca végén jelöltek ki neki helyet. Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu