A hétvégén három napra újra rózsaszirmokba öltözik Szőreg: a sok százezer virággal feldíszített Tisza-Maros-szögi településen kiállítások, koncertek fogadják a vendégeket, akik a rózsaföldekre is kilátogathatnak.

Az első rózsaünnepet a több mint száz éves múltra visszatekintő szőregi rózsatermesztés tiszteletére rendezték meg másfél évtizede. Bár az idei már a 15. rendezvény, a fesztivál továbbra is társadalmi összefogással megvalósuló közösségi program maradt, miközben az évek során az ország egyik legnépszerűbb virágünnepévé vált.

Rózsavölgyi József, a településrész önkormányzati képviselője az eseményről tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta: most első alkalommal az ünnep bekapcsolódott a szegedi Hídi Vásárba, emellett újdonságként megjelent az ünnep két kabalája, a szalmabálából készült Peti és Böbi. Emellett most először a szőregi szerb templomban ikonkiállítást rendeztek be, a katolikus templomban pedig esküvőiruha- és rózsacsokor-bemutatót tartanak.

A helyszínen levő színpadokon folyamatosan koncertek és különböző műsorok lesznek. A művelődési házban és annak az udvarán rózsakiállítás várja a látogatókat, utóbbi helyen népi használati eszközöket, tárgyakat és bábokat is bevontak a kompozíciókba. A művelődési ház előtt az országban elsőként mintegy száz négyzetméteren konténeres rózsából rózsafüzért építenek majd.

A péntek délután kezdődő ünnepen többek között fajtabemutató, rózsavásár, koncertek, néptáncbemutató és utcabál szórakoztatja az érdeklődőket. Az egyik tárlaton az érdeklődők előtt feltárulnak a rózsák titkai, szombat délelőttől pedig a vendégeket szakavatott vezetők a virágkertészet hagyományaival is megismertetik a környező rózsaföldeken. Ezekre ingyenes buszjárat is szállítja az érdeklődőket. A több mint hat hektáros területeken mintegy félmillió rózsaszál pompázik, 400-500 fajtát lehet megcsodálni.

A program leglátványosabb eseményén, a szombat esti karneválon több tucat rózsákkal feldíszített jármű – bicikli, lovas fogaton, hintó, homokfutó, traktor – vonul fel. A menetben részt vevők a hat kilométeres úton több tízezer szál rózsát osztanak szét a nézők között és terítenek puha sziromszőnyeget a település utcáira. A felhasznált rózsaszálak száma a tervek szerint meghaladja majd a százezret.

Ezt követően derül ki, hogy kik nyerik a Virágos Szőregért díjakat. Az elismeréssel a település legszebb elő- és belsőkertjeit díjazzák. A versengésnek szemmel látható jelei vannak Szőregen, az utcákat járva sok ház előtt pompáznak virágok, köztük természetesen rózsák is. Szombaton választják meg a nevező gyerekek közül Szőreg legbájosabb Csipkerózsa hercegnőjét és legdaliásabb Rózsahercegét. Emellett várják a Rózsatündérek jelentkezését is.

A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum. Szőregen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, ez a munka mintegy 250 családnak jelent megélhetést.

szeged.hu