Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága általános vitára alkalmasnak tartotta A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényjavaslatot.

A hétfői ülésen a testület többsége ugyanakkor elutasította az unió monetáris paktumának magyar támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott szocialista módosító indítványokat. A hungarikum törvényről a szaktárca főosztályvezető-helyettese, Andréka Tamás elmondta, hogy annak célja a nemzeti értékek védelme, azonosítása, megőrzése. Hozzátette: a hungarikumok körébe javasolt termékekről, szolgáltatásokról, szellemi értékekről a Hungarikum Bizottság dönt majd. A legkiválóbb hungarikumnak minősített magyar javak a hungarikum védjegy viselésére is jogot nyernek.

Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke szerint a törvényjavaslatban megfogalmazott minősítő rendszert több szintűvé kéne tenni. Hozzátette, hogy a rendszer hosszú távú fenntarthatósága érdekében külön költségvetési soron kellene szerepeltetni annak működtetési költségeit.

MTI