A Gabona-Komplex még mindig nem fizetett a többször is demonstráló szőregi termelőnek, a tiszta lappal újraindult csongrádi malomnak az elődcégek tartozása miatt nehéz bizalmat ébresztenie a gazdákban. A szomszéd megyében egy hároméves ügy zárult enyhe ítélettel a minap – a vádlott eladta az Európai Unió bértárolt kukoricáját. A gabona valakinek mindig nagy üzlet.

Még mindig nem fizetett az átvett terményért a röszkei Gabona-Komplex Kft. Bagi Ádámnak, a családi gazdálkodókat tömörítő megyei agráriroda ügyvezető igazgatójának. Pedig nem érdekvédőként, hanem szőregi őstermelőként követeli pénzét a cégtől. Hiába tüntetett többször látványosan, nem volt olyan eredményes, mint korábban ébredő sorstársa, aki be tudta hajtani a 16 millió forintos tartozást. Bagi Ádám 13 millió 600 ezer forintot követel. A dolog pikantériája – mint megírtuk –, hogy a szerződést azzal a Magyari Lászlóval kötötte, aki több cikluson keresztül Röszke polgármestere volt, ma a Csongrád megyei közgyűlés tagja. Igaz, a Gabona-Komplex egykori területi képviselőjének is tartozik a társaság.

Másik hosszúra nyúlt megyei történet a csongrádi malomé, amely – a felszámolótól átvéve – állami segítség bevonásával ismét működik. Ám nem lesz könnyű együttműködnie a környékbeli gazdákkal, hiszen a malomhoz korábban kötődő, azóta felszámolási eljárás alá vont cégek több százmillió forinttal tartoznak. Egyiknek Bedő Tamás csongrádi polgármester is volt igazgatósági elnökhelyettese, ám neki is adósa a cég, s a többi hitelezőhöz hasonlóan esélye sincs arra, hogy pénzt kapjon.

Egy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság Ny. Z.-t, a békéscsabai B. A. Kft. ügyvezetőjét, aki eladta az Unió kukoricáját, amit a cége tótkomlósi raktárában tároltak – adta hírül május végén a békés megyei napilap online kiadása, a beol.hu. Különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás és jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt indult a büntetőeljárás. Az ügyész szerint a vádlott eladta az Unió – igaz, romlásnak indult – kukoricáját, s a raktárkészlet csökkenéséről sem tájékoztatta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH). Ráadásul kiszámlázták a többmilliós raktározási díjat, amelyhez a cég így jogtalanul jutott hozzá. A vádirat szerint 2006 decembere és 2007 áprilisa között Ny. Z. a rábízott intervenciós kukoricával sajátjaként rendelkezve 4600 tonna, 146 millió forint értékű terményt adott el, amelyből 155,3 millió forint árbevételre tett szert. A vádlott mellett szólt, hogy a kárt a nyomozás szakaszában azonnal megtérítette.

A védőügyvéd azt hangsúlyozta, hogy védence az MVH-t szóban értesítette a minőségi romlásról, és az eladásról is tudott a hivatal. A romlott árukészlettel valamit kezdeni kellett. A bíró a legenyhébb büntetést szabta ki NY. Z.-re: egy év börtönt, 2 év próbaidőre felfüggesztve. „A vádlott erkölcsi bizonyítványa is tiszta marad, nincs priusza” – zárja tudósítását a beol.hu. A cikkhez hozzászólók persze folytatják, túl enyhének találják az ítéletet, s politikai szálat keresnek – a kommentekből ítélve nem túl eredményesen. Kicsit „karsaiznak”, de ez arrafelé nem ritka agrárügyekben. Országosan sem. „Ha nem indul meg a mezőgazdasági hitelezés, akkor a gazdák árpája és búzája a bankok parkolóiban és fiókjaiban landol. Mire felszedegetik a sok milliárd gabonaszemet, elfogynak az ügyfelek.” – üzent hétfőn a képviselő, hogy a bankok lássanak üzletet a gabonában.

delmagyar.hu, 2009. július 9.