Sült oldalas és hamburgerhús ínycsiklandó illata és ritmusos blues dallamok töltötték be szombaton a szőregi Monti Sándor parkot. Harmadszor rendezték meg a Bánya BBQ & Blues Fesztivált a bányában.

Három évvel ezelőtt egy szőregi baráti társaságban vetődött föl az ötlet, hogy két legfőbb szenvedélyüknek fesztivált alapítsanak. A megfelelő helyszínt gyorsan megtalálták, a Szőreg egykori homokbányájának helyén lévő szabadidőpark lett a Bánya BBQ & Grill Fesztivál bázisa. Rögtön az első évben akkora sikert aratott a rendezvény, hogy egy esztendő múlva már kétnaposra bővítették a gyomrot és lelket kényeztető programsorozatot. Ahogy Olajos Csaba főszervező lapunknak fogalmazott, a legfőbb cél idén is a jó hangulat, a remek muzsika és a tele has volt.

Pénteken a frissen alakult Bánya Blues Band bemutatkozásával és a Csillag Júlia Quartet koncertjével kezdődött a fesztivál. A füst szombaton szállt fel, amikor húsz családi, baráti, valamint munkahelyi társaság csapott össze az oldalas és hamburger sütő versenyen. Fogásaikat szakértő zsűri értékelte, amelynek tagja volt Pető Ádám, a Forrás Szálló séfje, Józsa Zsombor, az Optim Catering üzletvezetője, Móni Ákos, a Katedra Étterem séfje, Goda Gábor, a Corall Hungary üzletfejlesztési séfje, Mucsi Nándor, a Cirmi Étterem tulajdonosa, Sörfőző Zoltán, a John Bull Pub séfje. és Avramov András önkormányzati képviselő. Minden csapat más-más technikára esküdött mindenekelőtt a tökéletes oldalas elkészítését illetően.

A szakácsként dolgozó Kiss Ádám kamado kerámia grillsütővel érkezett a versenyre.

– Egyszerűbb ebben sütni, mint a fém társaiban, mert nagyon tartja a hőt. A tökéletes oldalast illetően bízom az almás whiskey hatásában, amit 7up-pal vagy kólával szoktam keverni, ezzel permetezem a húsokat. A végén különféle szószokkal kenem még át, hogy fényesebb legyen, de azok összetevői titkosak. Emellett négyféle fűszert használok és négyszer fűszerezek – mondta el lapunknak mosolyogva a fiatalember.

Nem messze egy másik sátorban Szép Attila saját készítésű szekrény smokerében sütötte a versenyoldalast, valamint a családjának és kollégáinak szánt nyolc kiló tarját és 50 csirkecombot. Közben serényen kevergette a glazúrnak szánt szószt, amelynek lelkeként a séf hozzáértésén túl a paradicsomot, hagymát, barnacukrot határozta meg.

A színpadon a Simple Blues Band, a Flóra és a Blues 4 You Band, Benkő Zsolt és fia, valamint sztárvendégként az osztrák blues zenész, Ripoff Raskolnikov csapott a húrok közé.

Koós Kata, delmagyar.hu

szoreg.hu képtár