Folytatjuk a Képviselők a mérlegen című sorozatunkat, ez alkalommal Szőregre, Avramov András választókörzetébe látogattunk el.

Avramov András első képviselői ciklusát kezdte 2019-ben, amikor nagy fölénnyel nyert fideszes kihívójával szemben és folytathatta azt a munkát, amit elődje, Berkesi Ottó elkezdett. A képviselő az elmúlt három és fél évben rászolgált az itt élők bizalmára, hiszen számtalan fejlesztést sikerült megvalósítania, miközben igazi közösséggé kovácsolta a szőregieket.

– Azt vallom, hogy közösségünk olyanná válik, amilyenné mi magunk formáljuk. Ezért fontosnak tartom, hogy egy-egy beruházás, fejlesztés ne öncélú, pusztán látványos legyen, hanem az itt élő közösségeket erősítse – mondta.

Szőreg és Marostő képviselőjeként Avramov András a Hősök tere felújítására, a korszerű hulladékudvarra, a közösségi összefogással megvalósult út- és járdaépítésekre, Marostőn pedig a több mint öt kilométernyi csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére a legbüszkébb, de fontos számára, hogy két évi kényszerszünet után sikerült újragondolva tovább vinni a városrész legnagyobb rendezvényét, a Szőregi Rózsaünnepet.

Megnyílt a Szőregi Hulladékudvar. Fotó: Iványi Aurél

 

Névjegy

Avramov András (Összefogás Szegedért)
Körzete: Szőreg és az újszegedi Marostő

Eredményei a ciklusban

  • Hősök tere felújítása
  • Marostői csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítése
  • Szőregi hulladékudvar létesítése
  • Szerb utcai óvodánál biztonságos megálló létesítése
  • Orvosi rendelő előtti járda felújítása
  • Bejáró építése a Faluházhoz
  • Kutyafuttató létesítése

Szőreg legforgalmasabb része a Hősök tere és környéke, sokan járnak erre, nemcsak a helyiek közül, de nagy az átmenő forgalom is. A körforgalom, valamint a Deszkre, illetve Újszentiván felé vezető út ölelésében, a városrész szívében található tér 2020 február végére 82 millió forintból teljesen megújult és méltó dísze lett a városrésznek.

Szőreg központja teljesen új külsőt kapott, új padokat helyeztek ki, megújult a pihenőrész és a sétány, emellett a helyi hagyományok előtt tisztelegve közel nyolcszáz rózsatövet ültettek a területre.

– Ez a beruházás az egyik legjobb példa a városrészben arra, hogy egy fejlesztésnek mindig a közösség mindennapi életét kell szebbé, jobbá tennie. Az elmúlt több mint két évben az összes jelentős szabadtéri közösségi programnak a megújult tér adott otthont.

 

Szőregen hulladékudvar, Marostőn csapadékvíz-elvezető rendszer épült

Európai uniós támogatással a Magyar utca és a Gyár utca sarkán épült meg Szeged kilencedik hulladékudvara, így az Újszegeden és a Szőregen élőknek nem kell már Újszentivánra vinniük a nagy mennyiségű szelektív szemetüket.

Az új létesítménnyel a környéken élők huszonöt éve fennálló problémáját sikerült megoldani.

Az új szőregi hulladékudvar – amit tizenegy helyszín közül választottak ki – 1050 négyzetméter, és mintegy 55 millió forintból épült meg fél év alatt.

Az udvarban az összes olyan szelektált szemét leadható, amelynek a térfogata kisebb egy köbméternél. Elhozható ide háztartási veszélyes hulladék, elektronikai hulladék, építési és zöld hulladék is, azaz minden, ami nem kommunális szemét.

Régi gondját sikerült megoldani az újszegedi Marostőn élőknek is, amikor kilenc utca csapadékvíz-elvezető rendszere újult meg.

– Az éghajlatváltozás miatt az elmúlt években többször is villámárvizek alakultak ki, amikor néhány óra alatt zúdult le annyi csapadék, mint korábban egy hónap alatt. Ezt már nem tudta elvezetni az itt található régi rendszer.

– A beruházás nyomán jelentősen javultak az érintett területen élők életkörülményei. A kiépülő csatornarendszer hosszú távú megoldást jelent a belvízproblémákra, és a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék sem okozhat a jövőben károkat Marostőn – mondta Avramov András.

Az Aranka, Borbála, Dorottya, Gizella, Ildikó, Izabella, Klára, Melinda és Orsolya utcában esővíz-elvezető csatorna épült, valamint megvalósult a Kürü sori árok mederburkolása a Katalin utca és a Fő fasor közötti szakaszon. Megépült továbbá egy három szivattyúállásos átemelő is a Pinty utcában, hogy az összegyűjtött csapadékvíz gond nélkül eljuthasson az azt befogadó Holt-Marosba. Marostőn összesen 5028 méter csapadékvíz elvezető rendszer készült nagyrészt európai uniós támogatással.

 

Sok kicsi sokra megy: a mindennapi életet komfortosabbá tevő, apróbb beruházások is fontosak

Az elmúlt két és fél évben számtalan kisebb, de az itt élőknek nagyon is fontos fejlesztést sikerült megvalósítani Szőregen.

Szeged egyik legnagyobb kutyafuttatója létesülhetett a Pálya téren a sportpálya és úttestek által határolt hatalmas füves területen.

Az új létesítményekben szabadon szaladgálhatnak a kutyák úgy, hogy közben a környéken lakókat sem zavarják.

Szeged egyik legnagyobb kutyafuttatója. Fotó: Iványi Aurél

 

– Nem tekintjük befejezettnek az idei év elején átadott fejlesztést, ha a szőregi kutyás közösség megkedveli a területet és az itt lakóknak is megfelel, később akár kutyajátszótérrel, padokkal és ivókúttal is gyarapodhat a terület.

Hasonlóan apró, de az ott élőknek fontos problémát sikerült megoldani, amikor a Szerb utcai óvoda mögött biztonságos megállóhelyet alakítottak ki az intézménybe autóval érkezőknek, megújult többek között az orvosi rendelő előtti járda, bejáró létesült a Faluházhoz és új térkövezést kapott a katolikus templom feljárója is.

– A szőregiek is kiveszik a részüket a fejlesztésekből. Ilyen volt például az a járdaépítési program, amelynek során az önkormányzat biztosította az anyagot, az itt lakók pedig saját kezűleg rakták le azt. Negyven ház előtt tudott így megújulni a járda. Közösségi járdaépítésre pedig szép példa a temetőhöz vezető nyolcvan méteres járda, amit a településen élők saját maguk építettek meg.

A szőregiek saját maguk építettek járdát a temető elé. Fotó: Iványi Aurél

 

Hasonló összefogással két és fél kilométernyi út kapott szilárd burkolatot, amelyhez az önkormányzat biztosított mart aszfaltot és helyi vállalkozók segítségével újulhattak meg az útburkolatok.

Jelentősen javították az itt élők biztonságérzetét azok a térfigyelő kamerák, amelyeket a művelődési ház és a bölcsőde elé telepítettek. A program nem állt le, jelenleg a Hősök terén folytatják a szőregi kamerarendszer bővítését.

 

Sikerült új lendületet adni a Rózsaünnepnek

Az épületek, közterületek megújítása, korszerűsítése mellett legalább ilyen fontos az itt élők közérzetének javítása. Ezért számtalan közösségi, kulturális és sport rendezvényt is szerveztek az elmúlt években a városrészben.

Többek között két évi kényszerszünet után sikerült újragondolni Szőreg legnagyobb szabású rendezvényét, a Szőregi Rózsaünnepet.

A Szőregért Érem első első alkalommal került átadásra. Fotó: Iványi Aurél

 

Az idén – a Rózsahölgyek díszítő tevékenysége mellett – a Magyar Rózsatermesztők Egyesülete vállalta a felvonulás megszervezését, amivel új lendületet adott a fesztiválnak.

Helyi vállalkozók, civil szervezetek és az önkormányzat összefogásával valósult meg három évvel ezelőtt a Bánya BBQ Fesztivál, amely évről évre egyre több látogatót vonz, de szép színfoltja lett a városrésznek az adventi gyertyagyújtás is.

– Fontosnak tartom, hogy azok az intézmények, amelyek közösségünk szerves részei, segítséget kérhetnek olyan ügyekben, amik könnyedén orvosolhatóak. Ezért is volt öröm segíteni abban, hogy megújult az iskolarádió, az óvodákba fejlesztő eszközök és kültéri játékok kerültek, a bölcsődében pedig sikerült egy új pihenőhelyet kialakítani – mondta végül Avramov András.

Rafai Gábor, szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél