A Fény Nemzetközi Éve keretében csütörtök este országos fénystafétát indítottak útjára Szegeden, ami 16 helyszín érintésével, közel 1500 km-t megtéve ért vissza ismét a csongrádi megyeszékhelyre. Közben a Dóm téri eseményen résztvevők mobiltelefonjaik segítségével egy fényábra részeivé válhattak, amely a programsorozat logóját formázta.

Fotó: Kovács Ferenc / szegedma.hu

Fotó: Kovács Ferenc / szegedma.hu

Országos fénystafétát szervezett az MTA 2015 a Fény Nemzetközi Éve Programbizottsága csütörtök este Szegeden. Az országos fényjel továbbítási akcióban sok száz résztvevő aktív közreműködésével járta körbe egy fényjel az országot, amelyet Szegedről az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont munkatársai indítottak útjára. A fény az este folyamán közel 1500 kilométert tett meg, ezt a távolságot 16 szakaszra osztották a szervezők. Az egyes szakaszokon a fényjel továbbítását igen sokszínűen oldották meg.

“Legtöbben reflektorokkal adtak fényjeleket magas pontokról, például a helyi templomtoronyból, kilátóból, de voltak, akik lézert használtak. Akadt olyan helyszín is, ahol jelzőrakéták segítségével továbbították a jelet” – mondta Csiszár Imre, a rendezvényt részben szervező SzeReTeD Labor vezetője.

Az este folyamán egy 1000 négyzetméteres, színes fényábra állt össze közel ezer ember részvételével a Dóm téren. A résztvevők egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével vettek részt a villámcsődületben, az ég felé tartott készülékeik kijelzőinek segítségével a Fény Nemzetközi Éve logóját formázták meg.

A programok előkészítésében és lebonyolításában az SZTE Fizikus Tanszékcsoport és a SzeReTeD Labor működött közre, és sok tanárkolléga buzdította részvételre a tanítványait.

szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Kovács Ferenc / szegedma.hu