Nem a Csodaszarvas Polgári Kör ragasztotta ki az európai parlamenti választások bojkottjára felszólító, az Európa Parlament elnökét is gyalázó plakátokat Szőregen – állítja a nyomtatványokon kibocsátóként szereplő civil szervezet vezetője.

„A polgároknak nincs szükségük az Unióra! Örömmel értesültünk, hogy Olaszországban Romano Prodi miniszterelnöknek (sic!) levélbombát küldtek testvéreink, tiltakozva az Unió ellen.” – áll többek között azokon a plakáton, amelyeket a szőregi Csodaszarvas Polgári Kör nevében helyeztek el ismeretlenek. A 2002 augusztusában alakult, 122 tagot számláló civil szervezet vezetője, Dobák Lászlóné tagadja, hogy bármi közük is lenne a falragaszokhoz. Azt is elképzelhetetlennek tartja, hogy a polgári kör egyik tagja, a szervezet beleegyezése nélkül ragasztotta volna ki a plakátokat, amelyek közül kettőt találtak Szőreg utcáin, és azokat le is szedték.

Dobákné szerint már csak azért sem lehet valamelyik tagjuk a tettes, mert a Csodaszarvas aktivistái pénteken tartották rendes ülésüket a szőregi művelődési házban, és ekkor senki sem emelt kifogást a hazánk uniós csatlakozásával kapcsolatban kialakított közös álláspont miatt. A polgári kör ugyanis nincs ellene a csatlakozásnak, sőt a népszavazás idején szórólapokon buzdították arra a szőregieket, hogy menjenek el szavazni. – Mi az erőszak minden formáját elítéljük, soha nem uszítanánk az unió ellen, ráadásul valóban civil szervezetként működünk, a politika nem hatja át a munkánkat – sorolta a Csodaszarvas Polgári Kör vezetője, szerinte miért nem lehet a plakátok megjelenésével kapcsolatba hozni a szervezetet.

Dobák Lászlóné a rendőrségen is járt már, de írásbeli feljelentést csak később tesz, ismeretlen tettes ellen.

A területi választási bizottság hivatalosan nem értesült az ügyről, így nem foglalkozik a falragaszokkal – tudatta Bobvos Pálné, a testület helyettes vezetője.

A plakátok tartalmától Iványi Aurél, a településrész MSZP-s önkormányzati képviselője sajtóközleményben határolódott el a szőregiek nevében.

Szegeden utoljára 2002. április 4-én jelentek meg uszító választási plakátok. Akkor a Keresztény Nemzeti Egyesülés nevű párt 1945-47-es választási falragaszainak több száz másolatát helyezte el mindmáig ismeretlen tettes az utcákon. A rendőrségi nyomozás során nem derült fény az elkövető(k) személyére.

Kéri Barnabás
Délmagyarország Online, 2004. január 20.