Nagyon sokat várnak a jövőtől

A népszavazás után a jövőre vonatkozó kérdéseinkre optimista válaszokat kaptunk Csongrád megyei közéleti személyiségektől.

Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke az ügydöntő népszavazással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy erre az eredményre számított. Ugyanis Magyarország uniós csatlakozásának jelenleg nincs alternatívája – fűzte hozzá. Fontosnak nevezte, hogy az európai uniós tagság kikényszerít Magyarországtól egy hosszabb távú stratégiát. Véleménye szerint ezt már nem lehet elodázni, ami – szavai szerint – nagyon hasznos az országra nézve. Frank József úgy látja, hogy az uniós tagsággal felértékelődik a megye szerepe. Leszögezte, hogy nem lehet tovább halasztani a hiányzó infrastruktúra kiépítését, az Európai Uniónak is fontos lesz például a transzeurópai útvonal megépítése. A megyei közgyűlés elnöke az egyik legfontosabb feladatként említette a közút és az eurorégiós vasútvonal fejlesztését a térségben, valamint a Tisza nemzetközi vízi úttá nyilvánítását.

Ezek is szükségesek ahhoz, hogy logisztikai központtá válhasson Szeged és a megye, az Európai Unió kapuja – mondotta.

Botka László, Szeged polgármestere, szocialista országgyűlési képviselő nagyon örömmel fogadta, hogy a szegedi körzetben élők nagy százalékban nyilvánították ki, szeretnék, ha hazánk tagja lenne az Európai Uniónak.

Botka biztos abban, hogy az uniós tagság fel fogja értékelni a Tisza-parti város adottságait. A polgármester kifejtette: a város földrajzi fekvése, kapu szerepe Délkelet-Európa és az Európai Unió között meghatározó lesz a helyi gazdasági és logisztikai fejlesztésben, a kereskedelmi és gazdasági együttműködések erősödésében.

Újhelyi István szegedi országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségének tagja végtelenül örül a sikeres uniós népszavazásnak. Kiemelte, hogy a választókerületében és Szegeden az országos átlagot meghaladta mind a részvételi arány, mind pedig az igen szavazatok száma. – Fontos leszögezni: első ízben van Magyarországon olyan kormány, amely vállalta, hogy ügydöntő népszavazáson kérdezi meg a társadalmat – tette hozzá.

Délmagyarország, 2003. április 14.