Szőregen a szegedi Belvárosi Rajzkör haladó csoportjának alkotói mutatkoztak be a Magyar Festészet Napja alkalmából. Korábban a patinás rajzkör vezetője, Pataki Ferenc festőművész azonnal igent mondott a művelődési ház megkeresésére.

– Nyitány címmel a karantén utáni első kiállításunkat Mártélyon rendeztük meg. A közelmúltban Szekeres Sándor Gábor, a Tömörkény István Művelődési Ház vezetője keresett meg a tárlat ötletével. Úgy gondoltuk, mivel Mártélyon megtörtént a nyitány, akkor ez az alkalom lesz az első felvonás – mondta lapunknak Pataki Ferenc Prima-díjas festőművész. A csoport művészeti vezetője hozzátette, húsz tanítványától egy-egy olyan munkát kért, amit otthon, egyéni munkával készítettek.

A Belvárosi Rajzkörben idén a 18. évfolyamot kezdték meg Pataki Ferenc tanítványai. A mestertől nemcsak magas színvonalú művészeti oktatást kapnak, hanem emberileg is sokat tanulnak. A jó értelembe vett amatőrök vannak többségben a körben, a festészet szeretete kovácsolja remek csapattá a szemész professzornőt, az ügyes kezű fodrászt és a fiatal egyetemista hallgatót. A Belvárosi Rajzkörben az előrelépés, a haladás a fő cél, Pataki Ferenc ezeknek rendeli alá a térábrázolással kapcsolatos ismeretek átadását. Tizennyolc év alatt sokan találtak rá útmutatása mellett saját művészeti útjukra.

A megnyitón Tábori Szilvia újságíró méltatta az alkotókat, és Pulya Csaba szaxofonművész játéka szórakoztatta a közönséget. A Művésztelep holdvilágnál című vásznával Pataki Ferenc maga is részt vett a kiállításon. Az enteriőrtől a portrén át a tájképekig változatos, sokszínű alkotásokban gyönyörködhetett a művészet szerető közönség.

Tóth A. Péter, delmagyar.hu

Borítókép: Pataki Ferenc festőművész tanítványaival együtt mutatkozott be a Magyar Festészet Napja alkalmából Szőregen. Fotó: Tábori Szilvia

szoreg.hu képtár