Nagy Iván: Két célunk volt, ne legyünk utolsók, és javítsunk az előző eredményen.
Első BBQ élménye annyira mély nyomokat hagyott a szegedi Nagy Ivánban, hogy úgy gondolta, ennél biztos tud jobbat csinálni. 2017 óta vesz részt versenyeken, nemrég jött haza Amerikából egy meghívásos világversenyről, ahol találkozott az amerikai BBQ nagyasszonyával, a 87 éves Tootsie Tomanetz-zel, aki mai napig aktív és lapátolja a parazsat.
– 2014-ben egy blogger, Adorjányi Márius kezdett el foglalkozni a témával. Ő adta az ihletet, hogy meg kellene kóstolni a barbecue-t. Így mentem ki egyszer a dorozsmai kamionos találkozóra, és megkóstoltam egy cég BBQ termékeit. Annyira rossz volt, hogy arra gondoltam, lehet, hogy tudom én ezt jobban is csinálni – idézte fel BBQ karrierje kezdetét a szegedi Nagy Iván, aki SunCity BBQ Szeged nevű csapatával járja a világot és versenyez.
A BBQ-ra meg kell érni
Legutóbb a világ egyik legnagyobb BBQ versenyén, a Jack Daniel’s World Championship Invitational BBQ meghívásos világbajnokságon és az American Royal World Series of Barbecue-n jártak.
Mielőtt az amerikai útra rátértünk, Iván elmondta, hogy a BBQ-ra meg kell érni. Szerinte egy tizenéves, vagy egy fiatal felnőtt lehet, hogy nem állna neki. Szombat reggel begyújtja a sütőt algyői otthonának kertjében, kel fel a nap, csicseregnek a madarak, kellemes illat áradt a sütőből. Számára kikapcsolódást jelent a szenvedélye.
A marhaszegy lökött rajta
Első versenyén 2017-ben vett részt Tállyán. A Tállya BBQ KCBS verseny a magyar barbecue-zás egyik legnagyobb ünnepe.
– A középmezőnyben végeztem, de a marhaszegy kategóriát megnyertem, ami számomra hatalmas dolog volt. A versenyzésen ez hatalmasat lökött rajtam. Ha akkor nem nyerek, elkönyvelem, hogy ez egy nehéz ügy, nekem nem megy. Végül a siker hatására kezdtem el a verseny BBQ-val foglalkozni – mesélte Iván, aki civilben egy fűszergyártó cég ügyvezetője.
Két célja volt a csapatnak
Legutóbb Amerikában járt csapatával, Varga Árpáddal és Fuksz Lászlóval.
– A Jack Daniel’s World Championship Invitational BBQ meghívásos világbajnokság, ez volt a harmadik alkalom hogy hazai csapat ott lehetett, számunkra ez volt a második alkalom. Két célunk volt: ne legyünk utolsók, és ha ez megvan, javítsunk az előző verseny eredményén. Bőröndből sütöttünk, kölcsön kapott sütőkkel, ismeretlen húsokkal, kartondobozokban tartott eszközökkel. Nehezített terep volt – mesélte. Több száz versenyző csapat közül az összesített 39. helyen végeztek. A klasszikus amerikai BBQ négy fogását – csirke, sertésoldalas csontján sütve, sertés lapocka és a marhaszegy – kellett elkészíteni.
Arany T. János, delmagyar.hu
Borítókép: A SunCity BBQ Szeged tagja, a szegedi Nagy Iván és a texasi BBQ királynője, Tootsie Tomanetz. Fotó: Nagy Iván Facebook-oldala