Évek óta csak fogynak a háziorvosok: miközben a szakma vészesen elöregedett, nincs utánpótlás. Ez jól látszik az idei központi gyakornoki keretszámokon is, idén alig 90 háziorvosjelölt dolgozik majd az ország klinikáin. A jelenleg praktizáló hatezer doktor 40 százaléka nyugdíjkorhatár felett van, vagyis a rendszerből kiesők tizede sem pótolható.

A KSH statisztikai évkönyvének adatai szerint 2013-ban hazánkban 6345 háziorvos dolgozott. Évek óta csökken a számuk: az ezredfordulón még 6729-en voltak. Legjobban az észak-alföldi régióban fogytak – ott 13 év alatt közel 70 szakember tűnt el. Csongrád megyében 300-ról 294-re csökkent a számuk, ezzel a régióban mi vagyunk a legkevésbé szorongató helyzetben.

Egyetlen oka van annak, hogy csökken a háziorvosok száma: az elöregedés. A jelenleg praktizáló szakemberek 40 százaléka már elérte a nyugdíjkorhatárt.

– Mivel vállalkozóként dolgoznak, olyan kevés nyugdíjra számíthatnak, hogy inkább praktizálnak, amíg csak bírnak – magyarázta a jelenséget Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Ez menti meg egyébként egyelőre a rendszert: ha ők hirtelen kiesnek, nem lesz kivel pótolni őket. Még a százat sem éri el ugyanis azoknak a fiataloknak a száma, akik idén háziorvos-gyakornokként az ország négy egyetemi klinikájának valamelyikén dolgoznak majd, miközben 1200 nyugdíjas korú orvost kellene néhány éven belül pótolni.

A háziorvosok 40 százaléka már elérte a nyugdíjkorhatárt. Csergő Tibor 80 évesen is praktizál Szőregen. Fotó: Frank Yvette / delmagyar.hu

A háziorvosok 40 százaléka már elérte a nyugdíjkorhatárt. Csergő Tibor 80 évesen is praktizál Szőregen.
Fotó: Frank Yvette / delmagyar.hu

Elméletileg 89 új háziorvos szakvizsgázik 3 év múlva, csakhogy jó részük soha nem is kezd el praktizálni. A jobb fizetés miatt sokan közülük inkább ügyeleti szolgálatot ellátó magáncégeknél kezdik pályájukat. Pedig ha mindannyian praxist nyitnának, akkor is kevesen lennének.

– Nincs is értelme több háziorvost képezni, mert nincs jelentkező – mondta Hajnal Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar szakképzési dékánhelyettese. – Szeged idén 18 központi gyakornoki helyet kapott, amit szerencsére be tudunk tölteni, többre viszont nincs igény.

Arra a kérdésre, hogy az alig 20 szakemberből átlagosan mennyien lesznek valóban háziorvosok, felmérések híján Hajnal Ferenc nem tudott válaszolni. Egy biztos: Csongrád megyében alig találni fiatal háziorvost.
A kormány jelenlegi intézkedésével, miszerint a más szakvizsgával is rendelkező háziorvosok szakterületükbe vágó vizsgálatokért pluszfinanszírozást kapnának, Szilárd András szerint a kórházakból és a rendelőintézetekből igyekeznek erre a pályára terelni az orvosokat. Csakhogy ez szerinte kevés.

– A probléma megoldása politikai akarat kérdése, ami viszont jelenleg nincs meg – jelentette ki Szilárd András. – Ha Nyugat-Európához hasonló arányban részesülne az egészségügy a GDP-ből, éppen kétszer ennyi pénz lenne rá. Abból tudnának olyan béreket adni az orvosoknak, amiért érdemes ezt a pályát választaniuk. Nyugat-Európában a nemzetgazdasági átlagjövedelem 5-10-szeresét keresi egy orvos. Hol vagyunk mi ettől? – mondta Szilárd András.

Timár Kriszta, delmagyar.hu

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: A háziorvosok 40 százaléka már elérte a nyugdíjkorhatárt. Csergő Tibor 80 évesen is praktizál Szőregen. Fotó: Frank Yvette / delmagyar.hu