Műszaki adatai szerint csupán 70-nel tud menni az a Mercedes autóbusz, amelyet 78-cal fényképeztek le a rendőrök a Szőregi úton. A 60-as busz sofőrje, Börcsök Gábor azzal védekezik: a Tisza Volán GPS-rendszere szerint 33-mal ment.

– A rendőrök 78-cal fényképeztek le, mikor a 60-as járatot vezetve Szőregen, a Szerb utcában közlekedtem. Ez fizikai képtelenség. A Mercedes buszokban ugyanis olyan elektronika működik, amely 70-nél nem engedi gyorsabban menni a járművet – mondja Börcsök Gábor szegedi buszvezető. Március végén kapott értesítést a 30 ezer forintos bírságról – ezt azóta sem fizette be, mert fellebbezése folyamatban van. Nem ismeri el a gyorshajtást.

A közlekedési társaság műszaki osztályának igazolásaival igyekszik alátámasztani: a Mercedes valóban nem tud 70-nél gyorsabban menni. A Tisza Volán járatait GPS, műholdas navigációs rendszer figyeli – ez percenként rögzíti a járművek sebességét is. Börcsök Gábor busza e szerint a fényképezés előtti percben 33-mal ment, utána pedig 40-nel.

A digitális tachográf is rögzíti és jelzi, ha sebességtúllépés történik – azon a napon a buszsofőr elmondása szerint ez nem történt meg.

A 37 esztendős, 11 éve pilótaként dolgozó Börcsök Gábort kollégái megfontolt, lassan közlekedő sofőrnek ismerik. – Tévedhetett a műszer. Talán érzékelt egy gyorsabb járművet, amely esetleg takarásban volt, vagy mögém érkezett – tippel a sofőr, akinek fellebbezését az illetékes hatóság kivizsgálja, tájékoztatott Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) sajtószóvivője. A folyamatban lévő közigazgatási eljárásról nem nyilatkozott. Ugyanígy tett Draskóczy István, a Tisza Volán helyi közlekedésért felelős divízióigazgatója is.

20 ezer fénykép egy évben

Megírtuk: tavaly decemberben a szegedi Magosi Norbert BEK- győztes salakmotorost egy radaros sebességmérő 213-mal fényképezte le az M1-es autópálya bicskei szakaszán – bár kisáruszállítója végsebessége mindössze 157 kilométer óránként. 300 ezer forintos bírságról kapott határozatot. Egy kecskeméti szakszervizben megállapították: a jármű képtelen ennyivel menni. A Fejér megyei rendőrség végül visszavonta a bírságot, és hitelesítésre elküldte a traffipaxot a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalba. Cikkünkben Pál János, a CSMRFK másik szóvivője elmondta: nem volt még olyan panasz, amelynek a végén az derült volna ki, rosszul mér a készülékük. A megyei rendőrök 7 mozgó traffipaxát évente hitelesítik. Tavaly összesen 20 ezer fényképet készítettek.

R. Tóth Gábor, delmagyar.hu, 2009. augusztus 5.