Kettős sajtótájékoztató helyszíne volt pénteken a hajdani szőregi homokbánya területe. A már hagyományos rózsaünnep beharangozója mellett, a helyszínen írták alá azt az összesen 63 millió forint értékű beruházást, mellyel teljesen megújul a terület.

Péntek délután tájékoztatóra invitálták a sajtó jeles képviselőit az egykori szőregi homokbányához. A Szegedhez tartozó település leginkább rózsájáról és termesztőiről ismert, azonban a már hagyományos rózsaünnep mellett idén még örömtelibb hírrel tudott szolgálni Dr. Ujhelyi István országgyűlési képviselő.

A szépen fejlődő Szőregnek talán csak egy „sebhelye” van, mégpedig az a katlan, amely még az egykori homokbánya emlékét őrzi. A bányát már korábban betemették és amennyire lehetett feltöltötték, azonban még így is óriási gödör tátong Szőreg szívében, igaz azóta megújították és még egy játszóteret is telepített támogatásból a Szőregi részönkormányzat. A játszótérnek nagy sikere volt a helyi lakosok, főleg a kicsik körében, azonban az egész terület képe hamarosan változni fog, hiszen a Dél-alföldi Regionális Operatív Program, Kulturális és gasztronómiai turisztikai célú rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése című pályázatán 24.974.996 Ft-os vissza nem térítendő támogatást nyert Szeged Megyei Jogú Város. A pályázaton fejlesztésre nyert összeget Szeged városa további 39 millió forint önerővel toldotta meg, így összesen 63 millióból fog megújulni az egykori bánya és környéke, melyből modern fesztiválhelyszín lesz. A Szőregi Szabadidőpark teljes rekonstrukciója során rendbe teszik a jelenleg meglévő nádas tavat, mobil színpad kerül beszerzésre, komplett hang- és fénytechnika vásárlása válik lehetővé, valamint a színpaddal szemben a lejtős oldalon, a lejtőbe vájt, így teljes egészében környezetbarát lépcsős nézőtér kerül kialakításra.

A beruházással a Rózsünnep helyszíne teljesen megújul és az egykori bányagödör helyett egy egész évben használható fesztiválhelyszínt kapnak a Szőregiek, az eszközbeszerzések pedig hosszú évekre lehetővé teszik az országos hírű rendezvény megrendezését. A terület a felújítás után közparkként funkcionál majd, és a Szőregi részönkormányzati döntés értelmében a Monti Sándor tér nevet fogja viselni. A híres hadvezér, Alessandro Monti ezredes elévülhetetlen érdemeket szerzett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, mint az olasz légió vezetője, aki hősiesen harcolt a magyar csapatok mellett.

A kivitelezői szerződés ünnepélyes aláírására a terület helyszínén egy sátorban került sor ahol, Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, és Miklós Zoltán a SADE Kft. projektvezetője látta el szignójával a kontraktust. Dr. Ujhelyi István Szőreg folyamatos fejlődéséről, valamint a beruházás fontosságáról beszélt. A képviselő fontosnak tartja, hogy a panelprogram és a belvárosi részek megújulása mellett a kertvárosi területek is megszépülhetnek, melyben nagy szerepe volt a városi segítségnek is

Miklós Zoltán beszédében elmondta, hogy a beruházás céldátuma 2009. november 30-a, azonban már szeptember közepén szeretnék befejezni a munkálatokat.

A fejlesztés mellett természetesen szó esett a XI. Szőregi Rózsaünnepről is, melyre június 26 és 28-a között kerül sor. A programok 2009-ben is rendkívül sokrétűek lesznek. Az idén is fellépnek Galambos Lajos és Barátai a nagyszínpadon, valamint tiszteletét teszi a fesztiválon Balázs Klári és Korda György is egy koncert erejéig.

Makó Mária a Tömörkény művelődési ház vezetője elmondta, hogy Szeged város támogatását megköszönve, idén sárga lesz a fesztivál hivatalos rózsája a Napfény városa után.

webradio.hu híre nyomán