Egy év híján hatvan esztendeje annak, hogy lejátszódott Hazánk egyik legszomorúbb eseménysorozata, mely számtalan, ártatlan életet követelt.

Az 1956. október 23-i történéseket elevenítettük fel nemzeti ünnepségünkön dr. Bencsik Péter történész és a SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola nyolcadikos tanulóinak közreműködésével.

A Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékének adjunktusa ünnepi beszédében feltárta a forradalom mögöttes okait, történelmi jelentőségeit, és megemlékezett az áldozatokról, köztük a szőregi születésű Földesi Tiborról is.

Az általános iskola tanulói egy rendkívül szemléletes műsorban játszották le újra a forradalom eseményeit. Színvonalas, rengeteg felkészülést és odaadást igénylő rátermettségükről ismét  bizonyságot tettek. Az ünnepséget az iskola diákkórusának csodálatos közös éneke, a „Kell ott fenn egy ország” zárta. Köszönjük a diákoknak és felkészítő tanáraiknak, Kósa Krisztina, Csasznyné Halász Ágnes, Tóth-Csápek Ágnes tanárnőknek és Hegedűs György tanár úrnak, illetve a 8. évfolyam osztályfőnökeinek, Gubikné Haraszti Katalin és Nagyné Ökrös Beáta tanárnőknek!

Köszönetünket szeretnénk kifejezni Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgató asszonynak a sikeres együttműködésért, és azért, hogy rendezvényeinken az iskola tanulóinak színvonalas műsorára mindig számíthatunk!

Az ünnepség folytatásaként a Hősök terén helyeztük el a megemlékezés virágait. A mártírhalált halt Földesi Tibor emléktáblájánál koszorúztak családtagjai, özv. Földesi Gusztávné, Síkhegyi Béláné Földesi Katalin és dr. Földesi Mária.

A Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzat nevében koszorút helyezett el Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna és Móriczné Narancsik Hedvig. A SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola nevében pedig Sipos Dóra, a Diákönkormányzatot segítő pedagógus és az iskola két tanulója.

Minden kedves megjelentnek köszönjük a megtisztelő részvételt!

Tolnainé Lipcsei Anita
Szőregi Regélő, 2015. november

Kapcsolódó anyagok

szoreg.hu képtár