Az 1956-os eseményekre emlékezve a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban tartott ünnepi műsor után a Hősök terén megkoszorúzták Szőreg egyetlen ismert 56-os mártírjának emléktábláját. A hozzátartozókon kívül az eseményen részt vett Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő, Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke és Miklós Péter történész valamint és a szőregi iskola tanulói, tanárai.

Miklós Péter történész ünnepi beszédében kiemelkedő fontosságúnak tartotta a szegedi ifjúság szerepét az 56-os események kirobbanásában. A Szegedi Tudományegyetem Ady téri épületében megalakult ifjúsági szervezet hívószavára sokan álltak a változást követelők mellé. Így tettek később a szegedi és szőregi gyárak, üzemek munkástanácsai, és dolgozói is. Szőregről a forradalom leverése után többeket – köztük Péter László egyetemi tanár, várostörténészt is – rendőrségi megfigyelés alatt tartottak. De a legnagyobb veszteséget mégis Földes Tibor 1958-as értelmetlen és igazságtalan halála okozta.

Szeged egyik, Szőreg egyetlen ismert 56-os mártírja Földesi Tibor (1923-1958)

1956-ban részt vett előbb a szegedi forradalmi megmozdulásokban, majd bekapcsolódott a fővárosi eseményekbe is. Amikor tudható volt, hogy nem győzhet a forradalom, Földesi Tibor Münchenbe disszidált. 1957-ben Kádár János külföldön sugárzott rádióbeszédben ígért amnesztiát azoknak, akik nem követtek el köztörvényes bűncselekményt. 1957 októberében úgy jött vissza az országba, ahogy elment: a zöldhatáron. Útban hazafelé tartóztatták le. Bár civil volt, a katonai bíróság 1958. január 30-án halálra ítélte, és másnap hajnalban kivégezték.

1997. október 23-án márványtáblát avattak a szőregi hősi emlékművön (Hősök tere). “Életét adta szabadságunkért” – szól a tábla rövid felirata.

Illés Tibor, szegedma.hu

Kapcsolódó anagok

Földesi Tibor