Játszótereire 45 millió forintot költ idén nyáron Szeged. 22-t bontanak, felújítanak; lesz egy új játszóhely is. 12-ről csak leszerelik az elavult játékokat.

Szeged 140 játszóterének többsége megfelel a szigorú uniós előírásoknak. Az idei költségvetésben a Fidesz–KDNP javaslatára 45 millió forintot különítettek el a játszóterekre. A javítási és bontási menetrendet a kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. állítja össze minden évben, figyelembe véve, melyik játszóhely kedvelt, melyiket nem használják, és melyik igényel sürgős beavatkozást. A társaság javaslatát Hüvös László humán közszolgáltatási tanácsnok terjesztette elő a héten, kis változtatással elfogadta az ifjúsági és sportbizottság.

A 45 millióból 500 ezerrel támogatják a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Retek utcai játszóterének felújítását. 3 milliót fordít a város 19 játszótéren a balesetveszélyes, illetve elavult vasjátékok elbontására és a tereprendezésre. 12 helyen csak leszerelik a játékokat, 7 játszótéren cserélik az eszközöket. Ezekkel a játszóhelyekkel együtt összesen 23-at újítanak fel a környezetgazdák 41,5 millió forintból. A munka hamarosan elkezdődik – hogy lehetőleg még a nyári szünetben használhassák a gyerekek a játékokat –, és legkésőbb szeptember végére befejezik.

Az újszegedi Erdélyi téren például bontanak és építenek is a szakemberek. 256 ezer forintból alapjával együtt eltávolítják a vasból készült mászógúlát, a macskamászókát és a mérleghintákat. A játszótér körbekerítésére és a fejlesztésére 2,75 milliót költenek. Fajátékokkal bővítik a mozgáslehetőségeket. Megírtuk: erre az egy játszótérre járnak az újszegedi gyerekek. A Marostői városrészben nem használható a Hargitai utcai játszótér, mert balesetveszélyes, bezárták.

Ezenkívül az önkormányzat 2 millió forintot költ játszóterei állapotfelmérésére. A kétévente kötelező ellenőrzést nyár végéig végezteti el a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája.

Megújulnak

A Mátyás téri játszótérre költik a legtöbbet, 7 milliót. A Lechner tér 3,5 milliót, a Balaton utca 2,8 milliót, az Erdélyi tér 2,75 milliót, a Kukovecz Nana utca 2,7 milliót, a Bihari utca 27. pedig 2,4 milliót kap. A Tápai utcára 2 milliót, a Váltó utcára 1,8 milliót, a gyálaréti játszótérre, a Cseh Imre térre és a Liget sorra 1,3 milliót fordítanak. A Kisteleki utca 1,2 millióból, a Zsukov tér 1,1 millióból, a Szent György tér és a Tanító tér 1 millióból újul meg. A Faragó térit, a béketelepit, a Jerney utcait és a Maróti térit 938 ezerből, a Mályva térit 930 ezerből, a Szabadság térit 913 ezerből, a Bécsi körút 37–39.-et 563 ezerből teszik rendbe. Új játszótér is lesz: 3 millió forintból az Engels és a Vágóhíd utca sarkán.

Bontanak

Eltűnnek a balesetveszélyes játékok a Bihari utcából, a Bika-tótól, a Csongrádi sugárúti körforgalomtól, a Dandár utcából, az Erdélyi térről, a gyálaréti játszótérről, a Fésű, a Herke, a Hont Ferenc, a Hüvelyk és a Kukovecz Nana utcából, a Lechner térről, a Mátyás térről, a Mol-kút mögül, a Nemes takács utcából, a Római körút 6–10.-ből és 16–18.-ból, a Székely sorról, a Tápai utcából és a Váltó utcából.

Dombai Tünde, delmagyar.hu