A péntek már a döntőké az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Ennél jobban nem kezdődhetett volna, Csipes Tamara tanári versenyzéssel, a féltávnál erősítve másfél hajó különbséggel nyert ezren.

A szegedi kajak-kenu világbajnokság első ezer méteres döntőjébe négy magyar jutott: Csipes Tamara magyar, Fazekas-Zur Krisztina amerikai, Keresztesi Alexandra argentin, Hegyi Zomilla spanyol színekben.

Kovács Katalin valamint a címvédő német Weber távollétében ők mindenképpen esélyesnek számítottak.

Csipes olimpiai bajnok edző édesapja, Ferenc annyit mondott a verseny előtt, lehet, hogy meg tudja csinálni a lánya. Kovács Katalin úgy nyilatkozott, valamennyi női számban valószínű az éremszerzés.

Csipes nem kezdett rosszul, de Fazekas lényegesen jobban rajtolt mellette, és 250-nél kapott egy hajót tőle. Ötszáz után viszont Csipes belehúzott, pillanatok alatt ledolgozta több mint egy másodperces hátrányát, 750-nél már simán nála volt az előny.

A hajrára sem esett szét a mozgása, tökéletes erőbeosztással megnyerte az első magyar aranyat.

Vajda Attila

Az olimpiai bajnok Vajda Attila volt a következő magyar, tavaly hajszállal verte őt az üzbég Vagyim Menkov. Nagy riválisa ezúttal is keményen kezdett, 250-nél egy hajóval verte a hazai pályán versenyző magyart. Ötszáznál még jobban vezetett Menkov, Vajda azonban tökéletesen osztotta be az erejét, nyolcszáznál átvette a vezetést, Menkov teljesen elkészült az erejével, alig haladt előre, miközben Vajda száguldott.

A spanyol Cal bejött a második helyre, de neki sem volt esélye megszorítani a majdnem egy hajóval nyerő Vajdát.

A női kajaknégyes is a már bevált koreográfiát választotta: féltáv után rákapcsoltak, így megvolt az újabb magyar arany is. A négyes vezérevezőse Szabó Gabriella volt, mögötte Kozák Danuta ült, utána Kovács Katalin, akinek ezzel megvan a harmincadik vb-aranya, ezzel minden idők legeredményesebb versenyzője.

Benedek Dalma volt a negyedik beülőben, látszólag mindannyian erőlködés, vicsorgás nélkül értek célba. A németek és a fehéroroszok is közel egy másodpercet kaptak.

Ághassi Attila, index.hu
Fotó: Kovács Tamás, MTI