Ünnepi megemlékezést tartottak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulójának tiszteletére Szőregen. A Kossuth Lajos Általános Iskolában Vass László arról beszélt, 1848 a kisemberek forradalma volt, akikről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

A márciusi ifjakra emlékeztek Szőregen, a Kossuth Lajos Általános Iskolában pénteken délután. Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgatónő köszöntötte a megjelenteket, közöttük Berkesi Ottót, a városrész önkormányzati képviselőjét és Péter Lászlót, Szeged díszpolgárát.

Az iskola 6. osztályos növendékei – Borovics Tamás színművész közreműködésével – zenés irodalmi műsorral idézték fel a márciusi ifjak hősies tetteit.

Vass László, a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület elnöke ünnepi köszöntőjében arról beszélt, Kossuth Lajos, Vasvári Pár, Batthyány Lajos és a többiek mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról a kisemberekről, akik megvívták a forradalom és szabadságharc csatáit. Pedig a márciusi forradalom nemcsak a politikusokról és hadvezérekről szólt, hanem az egyszerű polgárokról, katonákról, azokról a magyarokról, akik valahonnan a semmiből jöttek elő, és hatalmas nemzeti egységbe forrva csodát vittek véghez. Egy év alatt a semmiből hoztak létre egy 170 ezer fős hadsereget és kiűzték az akkori Európa egyik legnagyobb fegyveres erejével rendelkező habsburg birodalmat hazánkból és Magyarországot független állammá tették.

A hagyományőrző beszélt arról is, hogy Szegedről 1848 nyarán sok fiatal indult el a harcokba az egykori III. zászlóaljban, amely 1280 főt – közöttük félezer szegedit – számlált. A világosi fegyverletételig számtalan győztes ütközetet vívtak meg, az isaszegi csata után Kossuth Lajos kitüntette őket és kalapot emelt előttük. A világosi fegyverletételig mindössze 197-en maradtak életben. Megérdemlik, hogy amikor a forradalomról beszélünk, rájuk, a csatamezőkön hősi halált halt „kisemberekre” is emlékezzünk – mondta végül a hagyományőrző ezredes.

Az ünnepi műsort követően a diákok, tanáraik és a megemlékezés vendégei közösen koszorúzták meg az iskola falán található Kossuth Lajos emléktáblát.

szeged.hu

szoreg.hu képtár