Minden városrésznek legyen elérhető sportpályája – ez a célja Hüvös László humán közszolgáltatási tanácsnoknak. Kezdeményezésére 17,5 millió forintot különített el a szegedi közgyűlés a sportpályák felújítására. Tavasszal kezdődhet a munka.

– Ha azt szeretnénk, hogy az emberek egészségesebben éljenek és többet mozogjanak, akkor minden városrészben meg kell teremteni azokat a lehetőségeket, amelyek otthont adhatnak a szabadidős sporttevékenységeknek – mondta lapunknak Hüvös László. A Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője, a közgyűlés humán közszolgálati tanácsnoka kezdeményezésére 17,5 millió forintot, úgynevezett sport decentrum-fejlesztési keretet különített el a költségvetésben a közgyűlés februárban a városrészi sportpályák felújítására. Elosztásáról a közelmúltban döntött az ifjúsági és sportbizottság.

– Szentgyörgyi Pállal, a sportbizottság elnökével egyeztettem. Megkerestük az egyéni képviselőket, és azt kértük, határozzák meg: a választókerületükben mely beruházásokat hajtanák végre a keretből. Közel két tucat pályázat érkezett, összesen 45,7 millió forint értékben. Sajnos első körben nem tudunk minden problémát orvosolni. A 17 és fél millió forintból 8 létesítmény felújítása valósulhat meg – magyarázta Hüvös László.

Klebelsbergtelepen a Zentai utcai iskolai sportpálya 2,9 millió forintból újul meg. A Jerney utcában az óvoda mellett alakítanak ki új sportpályát: kézilabdakapukat betonoznak le. A beruházásra 250 ezer forintot szánnak. Kosik Dénes, a településrész önkormányzati képviselője szorgalmazza, hogy minél hamarabb készüljön el a pálya, hiszen a gyerekek eddig az iskolai sportpályára másztak be. A Szent György téri sportpályára közel 8 millió forintot költenek. A dorozsmai sportpálya világítást kap 3,2 millióból. A Szatymazi utcai görkorcsolyapályán felszedik a kopóréteget, aszfaltoznak, javítják a palánkot, és járdát építenek – 2 millió forintból. A Zöldfa utcai bekerített kosárlabdapályán az aszfaltrepedéseket, a kosárlabdapalánkokat és a kerítéskapukat hozzák rendbe félmillió forintból. A szőregi Pálma utcai játszótéren sportpályát alakítanak ki 250 ezerből, Petőfitelepen, a Göndör sori lovaspályán tereprendezést végeznek félmillióból.

– A felújítások döntő többsége jövő tavasszal kezdődhet. A feladatokat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei végzik – magyarázta Hüvös László. Kiemelte: a sportpályák felújítása társadalmi összefogásra is ösztönzi a szegedieket. Klebelsbergtelepen például egy helyi vállalkozó felvetette az ötletet: szívesen megcsinálná akár önköltségi áron is a pályát úgy, hogy műfüves pályának is alkalmas betonalappal rendelkezzen. A városrészeknek járó összegeket akár pályázati önrészként is fel lehet használni.

Bobkó Anna, delmagyar.hu