Megszűnt áprilistól a nyugdíjasok félárú szemétdíja Szegeden, mivel létrejött a nagy állami kukaholding. Az egyedülállók és nyugdíjas párok igényelhetnek kisebb kukát, de ehhez önkormányzati igazolást kell kérni. Késni fognak a számlák.

Államosították április 1-jétől a lakossági hulladékszállítás árbevételét. Erre Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. néven új céget is létrehoztak 3,3 milliárd forintból. Minden település szemétszállítási díját ez szedi be, és osztja vissza a rendszert működtető cégeknek, mert a kukásautók, hulladéklerakók és -feldolgozók maradnak az önkormányzatoknál.

Ebből Szegeden annyit látni, hogy márciusra még a környezetgazdálkodás küld számlát – nem tudni, mikor, ugyanis kizárólag akkor postázhatja az utolsó fizetnivalót, ha mellékeli hozzá, melyik közös állami számlaszámra kell befizetni az áprilisi díjat. Ez az információ azonban még nincs meg.

A jelenlegi információk alapján az államosítás 800 millió forint veszteséget okoz a szegedi szolgáltatónak és rajta keresztül a városnak – derül ki Szentgyörgyi Pál alpolgármester közgyűlési előterjesztéséből. Az új holding eleve 300 millióval kevesebbet oszt vissza, a szelektív hulladékból származó 250 millió forintos bevétel is elvész, mivel a szolgáltató ezután ingyen lesz köteles azt átadni az állam által kijelölt cégnek. Duplájára emelkedik az eddig évi 250 millió forintos lerakási díj. Mivel a hulladékgazdálkodási cég semmilyen más tevékenységet nem folytathat, a közgyűlés a környezetgazdálkodás feldarabolásáról dönt.

– A szegediek hulladékbefizetéseinek jelentős részét elvonja az állam, ami felháborító – fogalmazott Botka László polgármester. – Hiszen a díjat azért fizeti a lakosság, hogy normálisan működjön a szolgáltatás és a szelektív hulladékgazdálkodási rendszer. A szolgáltatás színvonala romlani fog, és nem látszik, miből pótolható a kieső 800 millió forint. A cégnek önkormányzati támogatás nem adható. Elképesztő, a fideszes polgármesterek miért nem kiabálnak.

– 40 fővel jött létre, és még számlázó szoftverrel sem rendelkezik az új kukaholding – jellemezte a helyzetet egy szakértő, aki szerint a káosz miatt az új rendszer legfeljebb ősszel kezd működni. Gémesi György szerint sok cég működése a napi anyagi gondok miatt már most is hajszálon függ. Gödöllő polgármestere és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az index.hu-nak elmondta, ha az állami holding néhány hétre-hónapra ráül a pénzre, akkor akadozni kezdhet a szemétszállítás, így is előfordult már, hogy egy-egy szemetes cég nem tudta állni a halmozódó veszteségeket.

Kérdéseinkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Szabó Zsolt államtitkár nyilatkozatát idézte: cél a fenntartható, átlátható hulladékgazdálkodási rendszer, amely garantálja a közszolgáltatás biztonságát és a rezsicsökkentés eredményeinek megtartását. Nincs lakossági díjváltozás, nem kell új szerződés sem. Arra nem kaptunk választ, hogy osztják el a beszedett pénzeket.

A teendők

A jövő héten mind a 16 ezer 300 érintett nyugdíjas háztartás tájékoztató levelet kap a környezetgazdálkodástól. Ebben leírják a teendőket. 1.: Az egyedülállóknak postán be kell szerezniük egy 3 ezer forintos illetékbélyeget. 2.: A kiküldött formanyomtatványt be kell vinni az önkormányzat ügyfélszolgálatára vagy a tápai, dorozsmai, szőregi kirendeltségére, és ott igazolást kell kérni arról, hogy jogosultak a kedvezményre. Az ügyfélszolgálatok meghosszabbított nyitvatartással várják a rohamot. 3.: Az igazolás birtokában a környezetgazdálkodás Stefánián lévő ügyfélszolgálatán lehet személyesen vagy postán kisebb kukát igényelni. 4.: A 3-4 ezer családi házas kukáját a szolgáltató Városgazda sori telepén cserélik ki a készlet erejéig. Akinek nem jut, az átmenetileg matricát kap, ami igazolja a kedvezményét. 5.: A társasházban élőknek nem kell konténert cseréltetni, de a kedvezményt nekik is kérni kell április végéig. Különben erre a hónapra dupla díjat számláz nekik az állami holding. A nyugdíjas házaspároknak nem kell igazolást kérni, ők közvetlenül a szolgáltatótól igényelhetik a kisebb szemétgyűjtő kedvezményét.

delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu