A végéhez közeledik a szőregi katolikus temetőben a már kilenc éve megálmodott Makovecz-kápolna tervezése. A beruházásra 115 milliót nyert az egyházmegye, azonban már most látszik, további forrásokra lesz szükség.

Ahogyan arról korábban már írtunk, a jogi bizottság, majd később a közgyűlés is jóváhagyta azt a fejlesztést, melyet a Szeged–Csanádi Egyházmegye Szőregen, a katolikus temetőben valósít meg. A Makovecz Imre-életmű gondozásának folytatása céljából a kormány számos fejlesztést támogat hazánkban, ennek keretében épülhet meg 115 millió forint kormányzati forrásból a Makovecz-kápolna a szőregi temetőben. A teljes bruttó beruházási keretösszegből a kivitelezésre nagyjából 90 millió fordítható, a fennmaradó rész pedig a közbeszerzés lebonyolítására, a műszaki ellenőrzésre és a tervezésre fordítható.

A tervezett egyházi épület kezdeményezője B. Nagy László országgyűlési képviselő, Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő és Miklós Péter történész volt még 2010-ben, azóta várták, hogy pozitív döntés szülessen a tervről, amelyet a városrész településrendezési programja is tartalmaz.

Rózsavölgyi József azt mondta, kilenc év után végre beérni látszik munkájuk gyümölcse, amelyhez a terveket még maga Makovecz Imre, a magyar organikus építészet megteremtője és legjelentősebb mestere készített el, és 2010-ben ő maga is itt járt a megbeszélésen. A képviselőtől megtudtuk, az épület fő motívuma nem más, mint Szőreg legjellegzetesebb virága, a rózsa lesz. A kápolnában három szobor is helyet kap, míg az épület körül urnák elhelyezésére is lesz lehetőség, ami Rózsavölgyi szerint mégiscsak méltóbb temetkezési lehetőség, mintha egy falba kellene betenni a hamvakat tartalmazó urnákat.

A tervezést a Makona Kft. végzi, a cég vezető tervezőjétől megtudtuk, előreláthatólag körülbelül egy év múlva történhet meg az első kapavágás, viszont azt már most látni, hogy a támogatás csupán a kápolna megépítésére lesz elegendő, a teljes kivitelezéshez további forrásra lesz szükség, figyelembe véve, hogy az építőiparban évente 20–30 százalékos árnövekedés várható. Őszig a szabályozási terv módosítását hajtják végre, utána kezdődhet meg az építési engedélyek kérése, majd több hónapos átfutási időt követően legkésőbb 2020 elejére meg lesznek a kiviteli tervek, majd kiírják a közbeszerzést, ami 2-3 hónapot vesz igénybe annak függvényében, hogy hány körben kell meghirdetni a pályázatot. Ezek után indulhat meg csak a kivitelezés.

Kiss Anna, delmagyar.hu

Borítókép: Rózsakápolna - látványterv